S'ha mort el destacat ginecòleg català Santiago Dexeus Trias de Bes a 88 anys, segons ha comunicat aquest divendres el centre mèdic Women's de Barcelona. El centre, del qual Dexeus va ser cofundador, ha pregat que es respecti la intimitat de la família i ha destacat tant la seva gran entrega a la medicina com els avenços aconseguits en ginecologia i obstetrícia. L'eminent ginecòleg català fou pioner en les tècniques de reproducció assistida a l'estat espanyol, tot defensant el dret de les dones a l'ús de la píndola anticonceptiva i de la fecundació in vitro.

Nascut a Barcelona el 22 de juliol del 1935, Dexeus es va llicenciar a la Facultat de Medicina de la ciutat el 1959 i ha estat protagonista de grans fites científiques, com la primera laparoscòpia ginecològica i les tècniques de reproducció assistida. Fou director del Departament d'Oncologia de l'Institut de la Maternitat de Barcelona i el 1973 va fundar amb el seu germà Josep Maria Dexeus l'Institut Universitari Dexeus, del qual en va ser director fins al 2004. Durant la seva trajectòria ha rebut diverses distincions, entre les quals figuren la Medalla d'Or al mèrit del treball del govern espanyol, la Creu de Sant Jordi i la Medalla President Macià.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Women’s (@womenscd_)

La píndola anticonceptiva i la fecundació in vitro

Dexeus va aportar a la ginecologia espanyola tot un seguit de fites científiques que van canviar el panorama de l'especialitat en diversos aspectes com el diagnòstic precoç del càncer, la colposcòpia, la cirurgia oncològica, la primera laparoscòpia ginecològica i la mastologia. Fou un dels pioners en la defensa del dret de les dones a l'ús de la píndola anticonceptiva i de la fecundació in vitro. El 1984 va dirigir l'equip que va aconseguir el naixement del primer nadó proveta a l'Estat, que va néixer el 1985.

El 1973 va fundar l'Institut Universitari Dexeus, sent el director del Departament de Ginecologia i Obstetrícia i president del consell d'administració fins al 2004 —quan la gerència el va expulsar per discrepàncies greus—. Ha estat professor de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) des del 1998 fins al 2008 i va dirigir la Càtedra d'Investigació en Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de Medicina de la mateixa UAB, alhora que va ser ponent a la Universitat de Miami el 1985 i a les universitats tant de Chicago com de Harvard el 1986. També cal recordar que fou candidat el 1980 del Centre Democràtic i Social (CDS) d'Adolfo Suárez al Senat, sense ser escollit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!