El frare caputxí Joan Botam i Casals (fra Salvador de les Borges) ha mort aquest dijous als 97 anys, segons ha informat l'Ajuntament de les Borges Blanques en un comunicat. El consistori ha expressat el condol pel traspàs del religiós, nascut en aquest municipi, del qual ha destacat que "va contribuir enormement" al diàleg entre religions i a la promoció de la pau, la convivència i l'entesa entre cultures. L'any 1944 va marxar de les Borges Blanques i va anar a viure a Arenys de Mar on va ingressar com a novici a l'Orde dels Frares Menors Caputxins. El 1955 es va doctorar en Teologia a la Universitat Pontifícia de Salamanca i a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma, i el 1957 va ser nomenat vicedirector -més tard va ser el director- del Col·legi de Filosofia i Teologia dels Framenors Caputxins.

Joan Botam també va ser el fundador del Centre Ecumènic de Catalunya, però una de les seves accions més famoses és la Caputxinada de 1966. És el nom amb què es coneixen els fets que van envoltar la constitució del Sindicat Democràtic d'Estudiants de la Universitat de Barcelona. La convocatòria estudiantil era al convent de Sarrià, on en aquell moment Botam exercia de superior provincial. Com a tal, va cedir les instal·lacions als estudiants. Quan la policia franquista es va assabentar de l'assemblea clandestina, va assetjar el convent i el frare borgenc els va prohibir que hi entressin. Finalment, però, la policia va irrompre violentament al convent i va fer nombroses detencions. L'assalt va generar un moviment de solidaritat que va derivar en la plataforma La Taula Rodona, antecedent de l'Assemblea de Catalunya, i va reforçar la incorporació de bona part de l'Església catalana a la lluita antifranquista.

El compromís ecumènic del pare Botam es va concretar en la fundació del Centre Ecumènic de Catalunya. Dins del camp interreligiós va impulsar la candidatura per celebrar a Barcelona el Parlament de les Religions que va acollir la ciutat l'any 2004, organitzat conjuntament entre el Fòrum de les Cultures, Unescocat i el Consell per al Parlament de les Religions del Món. El febrer d'aquest any va rebre el Memorial Cassià Just, un premi que va atorgar la Direcció General d'Afers Religiosos pel seu compromís al llarg de tota la vida en la defensa de les llibertats civils i dels drets fonamentals. Des de l’Ajuntament de les Borges Blanques han expressat el condol per la mort de Botam en un comunicat emès aquest dijous, i destaquen que era nascut a les Borges i que va contribuir enormement al diàleg entre religions i a la promoció de la pau, la convivència i l'entesa entre cultures.