El cantant i actor Patxi Andion ha mort aquest matí en un accident de trànsit a Sòria. L'accident ha tingut lloc a les 8.55h en el quilòmetre 59 de la carretera A-15, en el terme municipal de Cubo de la Solana, a la província de Sòria, en sortir de la via el Land Rover que conduïa.

Patxi Andion tenia 72 anys i l'any passat va commemorar el seu mig segle de carrera musical. Nascut a Madrid el 1947, el cantant sempre es va sentir basc, ja que la seva família, republicana, es va traslladar a Azpeitia (Gipuzkoa), on va transcórrer la seva infantesa.

Va començar la carrera d'Obres Públiques, però la va abandonar i va cursar Periodisme; més tard es va doctorar en Sociologia amb la tesi "El cambio social en España y la prensa del corazón entre 1975 y 1985". Durant la seva joventut va formar part dels grups musicals Los Dingos i Los Botos i va ser testimoni del maig francès a la capital gal·la, on va portar vida de bohemi i va actuar al Barri Llatí.

Després del seu retorn a Espanya, va col·laborar amb Luis Eduardo Aute i va compondre cançons per a Mari Trini. Poc després, va gravar el seu primer disc, però dues de les seves cançons, Canto i La Jacinta, van ser prohibides per la censura.

La seva cançó de més èxit va ser "Una, dos y tres..." dedicada al rastre madrileny.

Patxi Andion es va dedicar a la cançó protesta i un dels seus discos, Cancionero prohibido, va ser vetat per la majoria de les emissores de ràdio, la qual cosa el va obligar a desaparèixer del món musical durant un temps.

Va compatibilitzar la seva faceta de músic i compositor amb el cinema i va ser en el rodatge de La otra alcoba, del director Eloy de la Iglesia, on va conèixer  l'actriu Amparo Muñoz, que va ser Miss Univers, amb la qual es va casar el 1976. Es va divorciar d'ella el 1983 i un any més tard va contraure matrimoni amb Gloria Monis.

Va actuar en diverses pel·lícules, va tornar a la cançó i a finals del 1980 va estrenar a Madrid, juntament amb Paloma San Basilio, l'òpera-rock Evita, on va interpretar el paper del Che. Andion va compondre més de 500 temes, va publicar llibres de poemes i també la novel·la La virtud del asesino (1998), i sempre es va definir com un home d'esquerres.

Pare de tres fills, va compaginar la seva vida musical amb la docència, i l'any passat, per commemorar els seus cinquanta anys de carrera, va publicar un disc, La hora lobicán.