El magnat Adnan Khashoggi, il·lustre traficant d'armes en els anys 80 i millor amfitrió a les luxoses festes de la Marbella en la seva esplendor més important, ha mort als 81 anys d'edat a Londres. Khashoggi, que rebia el sobrenom d'AK, era un empresari saudita ben relacionat amb les més altes esferes empresarials, polítiques i reials del món, un fet que li va fer estrènyer llaços i exercir d'intermediari entre els fabricants d'armes occidentals i diversos països a l'Orient Mitjà. Entre els anys 70 i 80 va ser fins i tot considerat l'home més ric del món, amb una fortuna valorada en 40.000 milions de dòlars.

Nascut a La Meca i fill d'un metge de la família reial saudita, va cursar estudis als Estats Units i es va beneficiar de les guerres que fuetejaven l'Orient Mitjà. Les seves excèntriques festes el van relacionar amb els personatges més cobejats del món, un factor que el va ajudar en la seva carrera professional com a senyor de la guerra i en la seva popularitat. Entre ells hi havia Francisco de Borbón, nebot del Rei Joan Carles; actors com Brooke Shields, Liz Taylor, George Hamilton o Farrah Fawcett Majors; o dictadors com Mobutu Sese Seko, del Zaire.

La seva mansió a Marbella i el seu iot, ambdós béns embargats quan va arribar el seu ocàs, no només han deixat empremta, sinó que fins i tot existeixen. La primera va ser adquirida per inversors de tot el món i s'ha convertit en l'origen d'una de les urbanitzacions més luxoses d'Europa. Quant al vaixell, ha passat per diverses mans i avui forma part de l'elenc de béns del president dels Estats Units, Donald Trump.

La seva influència i poder no el van fer evitar una persecució que va acabar a la presó. El president Reagan el va acusar de mantenir llaços comercials amb el règim iranià i poc després va caure en pena amb l'embargament de la seva mansió de Marbella. També va tenir problemes a les Filipines ajudant el seu exdictador Ferdinand Marcos a amagar 100 milions de dòlars de les arques públiques i a ell mateix a les paradisíaques illes d'Hawaii. Sent absolt per la primera acusació, ha haver de portar una estricta inactivitat que li va fer perdre influència i altres homes de negocis van aconseguir els clients que ell tenia al seu poder. Quant a la segona, el va sumir entre reixes, un fet que va certificar la seva mort empresarial.

Tot i així, la seva riquesa, les seves bones relacions i la seva popularitat el van fer seguir al mapa de la jet set mundial, apareixent per a sorpresa de molts, fa un any, al ball de la Creu Roja a Mònaco, on eren presents el príncep Albert i la seva esposa. El seu estat de salut també va sorprendre, ajudat amb un bastó, juntament amb la seva segona dona.