Viure a un poble és una opció que cada dia té més adeptes des de l'arribada de la covid l'any 2020. A Catalunya, Montmaneu és el poble on la població ha crescut més durant el 2023, segons les darreres dades de l'Idescat. En concret, ha guanyat un 19% d'habitants respecte al 2022. Tanmateix, la xifra encara és més destacada si es compara amb la irrupció de la pandèmia. El 2020 hi havia 151 persones censades en aquesta població, mentre que el gener del 2023 ja n'eren 198, és a dir, un 31% més. Amb tot, el batlle, Àngel Farré, en declaracions a l'ACN, ha aclarit que actualment ja són 207 veïns. En aquest sentit, ha assenyalat que des de la covid han notat un gran interès per viure al poble "cada dia ens truca molta gent i lamentablement els hem de dir que no tenim cases per llogar ni per vendre". El de l'habitatge és, com a molts altres municipis, un dels grans problemes. Per això, l'Ajuntament està reformant dues propietats municipals per destinar-les a lloguer i també hi ha previst fer una promoció de cases d'obra nova.

La localització de Montmaneu, a tocar de l'A-2, molt a prop d'Igualada i Sant Guim de Freixenet, és un dels factors que el converteixen en un bon lloc per traslladar-se a viure. 

Montmaneu (3)
El municipi de Montmaneu a l'Anoia / ACN

Millora del poble 

El batlle de Montmaneu ha explicat que el consistori està treballant per tenir els veïns contents i perquè vingui més gent: "hem fet els carrers nous, hem renovat l'Ajuntament, hem posat fibra òptica i mirem que el poble cobreixi totes les necessitats principals". El batlle ha explicat que cada dia sona el telèfon de l'Ajuntament amb gent interessada a viure al poble. "Molta gent ens pregunta si tenim cases disponibles i lamentablement els hem de dir que no perquè ara mateix no hi ha res per llogar ni per vendre". 

Per tal de lluitar contra la manca d'habitatge, Montmaneu es va acollir a la prova pilot del programa de mobilització d'habitatge al món rural i va rehabilitar un habitatge de propietat municipal que posarà a règim de lloguer per a una família. Farré ha detallat que tenen un altre local que és propietat de l'Ajuntament i estan pendents de si surt una nova línia d'ajuts perquè també volen rehabilitar-lo per destinar-lo a una família que vulgui anar a viure al poble. D'altra banda, el batlle ha avançat que està previst fer una promoció de fins a 60 cases noves. Al poble, ara mateix, només hi ha un bar, que fa funció de local social, però no hi ha cap comerç ni botiga. Farré diu que, antigament, a Montmaneu hi havia hagut dues carnisseries, un forn de pa, dues cafeteries i dues barberies. Creu que, si el municipi es va repoblant i cada cop hi ha més veïns, "segurament podran haver-hi més serveis".

Montmaneu (1)
Montmaneu / ACN

Nouvinguts a Montmaneu

La Carme Iniesta vivia a Barcelona fins fa un any, però en jubilar-se va decidir traslladar-se a Montmaneu. Casa seva la va comprar en estat ruïnós fa 23 anys, i juntament amb els seus fills l'han anada restaurant. "Haig d'agrair-li moltes coses a aquesta casa perquè m'ha ajudat també a educar els meus fills, és una educació que a la ciutat no els hi pots donar", ha explicat a l'ACN. També creu que l'energia d'un poble "no té res a veure amb la de la ciutat". "Els caps de setmana, quan venia cap aquí, només agafar la sortida de l'A-2 i girar el revolt d'entrada al poble, em venia una calma i una tranquil·litat inexplicables", detalla.

Veïna de Montmaneu
La Carme Iniesta, una de les veïnes de Montmaneu / ACN

Per la seva banda, un altre dels nouvinguts al poble, Vicenç Tudela, ja fa dos anys que hi viu. Originari de Girona, tot i que feia molts anys que vivia a Collbató, al Baix Llobregat, buscava un poble tranquil, però que també estigués ben comunicat i tingués fibra òptica, i va aterrar a Montmaneu. "Després de mirar molts pobles de la zona, aquest em va encantar", ha detallat. De fet, diu que va ser força difícil trobar habitatge, però finalment ho va aconseguir. Una de les coses que valora és que "tothom et saluda" i també la solidaritat entre veïns: "Si et passa qualsevol cosa, sempre hi ha algú disposat a ajudar-te". "Com més m'he anat ficant a dins del poble, més a gust m'hi he trobat" ha explicat. Tudela diu que, per ell, el fet que no hi hagi comerços al poble no és un problema, perquè "està molt ben comunicat" amb altres poblacions. "Quan vens a un lloc així ja saps que hi ha mancances, però també beneficis. A mi m'encanta, i per això sóc aquí". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!