Els joves ecologistes de Fridays for Future, el moviment contestatari contra la crisi climàtica que va començar amb Greta Thunberg ara fa 5 anys, han anunciat una nova gran mobilització global per aquest divendres 19 d'abril. La convocatòria compta ja amb més de 500 marxes previstes arreu del món per reclamar "un món en el qual valgui la pena viure". Arreu de l'Estat espanyol hi ha una desena de convocatòries a ciutats com Barcelona, Palma, Alacant, Madrid, Bilbao, Sevilla, Màlaga i Còrdova, que enguany se centren a denunciar les greus sequeres que assolen el territori sota el lema "Casa nostra s'abrasa". A Barcelona, la concentració s'ha previst davant l'Ajuntament, a Plaça Sant Jaume, cap a les 12.00 h

"El nostre futur s'asseca i el nostre territori està en flames. El 75% del nostre territori està en risc de desertificació", apunten des de Joventut pel Clima, la delegació espanyola de Fridays for Future, que subratllen que any rere any es baten rècords de temperatura, havent estat 2022 i 2023 els més càlids mai enregistrats. En aquest sentit, la gran mobilització d'aquest divendres posa l'accent en l'aigua, un recurs "cada vegada més escàs", i la seva gestió davant l'escassetat i la irregularitat de les pluges.

Els joves ecologistes denuncien que l'aigua ja no arriba a totes les llars, havent-hi quasi 12 milions de persones patint algun tipus de restricció en el consum, i que els governants "ens imposen talls a la ciutadania, en comptes d'assenyalar els veritables culpables". "Mentre les dutxes no poden durar més de 3 minuts, en el sud cada vegada hi ha més camps de golf que malbaraten. No és una forma de gestionar la sequera", apunten. En aquest sentit, els manifestants recorden que les llars no són els grans consumidors d'aigua, sinó que és una responsabilitat que recau sobre "indústries i corporacions", de forma que demanden canvis en els models econòmics perquè siguin "compatibles amb la vida"

Suport als pagesos i reclam d'una transició ecològica justa

Els joves també recorden els pagesos que s'han manifestat aquests mesos amb tanta intensitat: "No ens estranya veure com s'omplen els carrers d'agricultors i que perden collites i se senten desemparats, sense una administració que posi l'accés a l'aigua i a l'alimentació en el centre". "Ens plantem davant d'aquesta situació i exigim una transició ecològica justa, que no deixi ningú enrere", reclamen. També reclamen ciutats en les quals es "pugui viure" a l'estiu, amb arbres, ombres, habitatges i edificis públics aïllats, i podent estudiar i treballar sense el perill de cops de calor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!