L'activista climàtica Greta Thunberg ha estat detinguda aquest dissabte a la Haia (Països Baixos), mentre participava en una protesta ecologista. La mobilització, convocada pel grup Extinction Rebellion en contra de les polítiques climàtiques del govern i les subvencions als combustibles fòssils, ha reunit un centenar de persones, que han intentat bloquejar una autopista d'accés a la capital neerlandesa. Entre elles, s'ha vist a Thunberg, que juntament amb la resta s'ha assegut enmig de la carretera, sense intenció d'abandonar-la. Ha estat llavors quan dos agents s'han endut la famosa activista a la força, agafant-la dels braços per pujar-la fins a un autobús policial, amb altres retinguts.

Durant l'actuació dels agents, la resta d'activistes s'han mantingut a la via, mentre corejaven 'no estàs sola' en anglès. Des d'Extinction Rebellion han detallat que la policia ha custodiat Greta Thunberg per separat i que, després d'allunyar-los del lloc de la protesta, tots els manifestants han estat "immediatament alliberats". 

La protesta climàtica a la Haia buscava tallar el tram d'accés a la ciutat a través de l'autopista A12, la qual connecta amb la frontera alemanya. L'ajuntament no havia autoritzat la manifestació, però els activistes han provat d'ocupar la via, fet que ha portat la policia a actuar. "Detindrem els activistes que estan efectuant aquesta acció", han advertit des del cos policial neerlandès a través de les xarxes socials. Finalment, han procedit a retirar els manifestants de la via, els quals es resistien, i carregar-los en autobusos per traslladar-los fora de l'autopista.

Greta Thunberg detinguda Països Baixos / EFE
Greta Thunberg, detinguda a Països Baixos /  EFE/EPA/RAMON VAN FLYMEN

 

Greta Thunberg durant la detenció a la Haia / EFE
Greta Thunberg durant la detenció a la Haia /  EFE/EPA/RAMON VAN FLYMEN

No és ni de lluny el primer cop que detenen Greta Thunberg. De fet, la jove activista i símbol de la lluita contra el canvi climàtic ha estat multada diverses vegades a Suècia i al Regne Unit per desobediència civil i alteració de l'ordre públic durant la participació en protestes ecologistes. El mes passat també va ser arrestada en una mobilització davant del Parlament suec, quan juntament amb un grup de manifestants va intentar bloquejar l'accés a l'edifici.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!