El passat mes d'abril ha batut rècords de la pitjor manera possible, i s'ha convertit en l'abril més calorós i sec d'ençà que hi ha registres a l'estat espanyol. Així queda recollit per l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). El balanç climatològic mensual de l'Aemet reflecteix que la temperatura mitjana al conjunt del país va ser de 14,9 °C, cosa que representa 3 graus més del normal i que amb prou feines es va recollir el 22% de les pluges normals per al període de referència 1991-2020. Els efectes del canvi climàtic segueixen augmentant any rere any. 

🌡️ Així serà la nova normalitat climàtica: calor sense precedents i sequera

El mes d'abril ha tingut nombrosos rècords de temperatures i manca de precipitacions. Per exemple, la temperatura mitjana del mes va ser la més alta en un mes d'abril des que hi ha registres en 30 estacions principals, i en 45 estacions principals més la mitjana de les temperatures màximes va ser la més alta per al mes d'abril des que hi ha registres i, en quatre estacions, la mitjana de les mínimes va ser també la més alta d'abril des del començament de les observacions.

WhatsApp Image 2023 05 08 at 12.20.22 (1)

Autora: Laura Cercós / Font: AEMET

Els territoris de l'estat espanyol que s'han endut la pitjor part han estat les zones de l'interior d'Andalusia, est d'Extremadura i sud-oest de Castella-la Manxa, on es van registrar uns 4 °C d'anomalia i fins i tot en alguns punts de fins a 5 °C. En menys grau, però de forma també preocupant, s'han registrat temperatures molt per sobre de la mitjana a la serralada Cantàbrica, vall de l'Ebre i sud de Castella i Lleó, les anomalies es van situar fins a 3 °C per sobre.

Una primavera seca

Respecte a les precipitacions, el balanç climatològic conclou que el mes d'abril va ser extremadament sec, ja que amb prou feines es van registrar 14,2 litres per metre quadrat al conjunt del país, cosa que representa tot just el 22% del normal per al quart mes de l'any. Amb aquestes xifres, l'abril del 2023 ha estat el més sec des del començament de la sèrie el 1961.

Entre els territoris més afectats de la península Ibèrica es troba Catalunya. El passat dimarts, el Govern va doblar la xifra de municipis en estat d'excepcionalitat per la sequera de 224 a 495. La mesura afectarà l'embassament Darnius-Boadella i set unitats pluviomètriques més. En concret, són les de la capçalera del Ter, Mig Llobregat, l'Anoia, l'Empordà, la Serralada Transversal i Prades-Llaberia.

Es tracta d'una tendència mundial. A escala global, les condicions hidrològiques també han estat més seques de la mitjana a zones dels Estats Units, el sud-est asiàtic i el sud d'Àfrica, entre d'altres. En canvi, hi ha hagut condicions més humides de la mitjana al sud-est dels Estats Units, al nord-oest d'Austràlia i Tanzània.