Una Tàrraco Arena Plaça plena de gom a gom acull aquest diumenge la principal cita del món casteller, el Concurs de Castells, que torna després de quatre anys por la cancel·lació de l'edició del 2020 a causa de la pandèmia de la covid-19. A les deu del matí, abans que comencessin a pujar els castells, ha sonat l'himne d'Els Segadors i s'ha sentit crits d'independència. Durant la interpretació d'Els Segadors, una estelada ha recorregut els caps dels castellers a plaça i fins a la graderia, encara amb la tribuna d'autoritats a mig omplir. S'ha sentit una sonora ovació i crits d'independència des de l'arena i la grada, que han donat pas a l'inici del Concurs. Més d'11.000 persones, la meitat dels quals membres de les colles, participen en l'espectacle casteller més gran del món.

A la jornada d'avui participen les dotze millors colles del moment i s'espera una lluita aferrissada pel primer lloc del concurs entre els Castellers de Vilafranca -guanyadors de vuit edicions consecutives entre 2002 i el 2016- i la Vella de Valls, vigents campions. Les colles han entrat a plaça a partir de les nou del matí al ritme de les gralles, convertint l'arena en un gran tapís multicolor. Les colles més aplaudides en entrar a la Tarraco Arena Plaça, els Verds i les colles vallenques.

Concurs de Castells Tarraco Arena Plaça entrada de les colles 2022 ACN
Entrada de les colles castelleres per participar en el Concurs de Castells Tarraco Arena Plaça / Foto: ACN

Al llarg de tot el matí, les dotze colles més ben classificades aquesta temporada competiran per exhibir les millors construccions. Hi participen la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Castellers de Vilafranca, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona, els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Sants, els Xiquets de Reus, els Moixiganguers d'Igualada, els Xiquets de Tarragona, els Castellers de Sabadell, els Castellers de Barcelona i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau. A les dotze millors posicions del rànquing també hi ha els Minyons de Terrassa, que ocupen el tercer lloc, però que refusen participar en el concurs. La previsió és que el Concurs s'allargui fins a quarts de cinc de la tarda. Dissabte, els Castellers de la Vila de Gràcia es van imposar en la segona jornada del concurs.