Aquest cap de setmana té lloc a Tarragona l'espectacle casteller més gran del món, el Concurs de Castells 2022. L'esdeveniment se celebra a la Tarraco Arena Plaça després de quatre anys d'absència, i aplega desenes de colles castelleres. És la vint-i-vuitena edició del Concurs de Castells a Tarragona, organitzat biennalment per l'Ajuntament de Tarragona. Comptarà amb les millors colles classificades al Rànquing Estrella Concurs, que avalua les actuacions fetes des de l'1 de setembre de 2019 fins al 31 d'agost de 2022. El director del Concurs de Castells, Xavier González, ha destacat que el nivell assolit ha superat totes les previsions de fa un any i ha valorat que la majoria de grups castellers estan agafant una línia ascendent.

Originalment, aquesta edició s'havia de fer l'any 2020, però va ser anul·lada per la manca d'activitat castellera provocada per la pandèmia de covid-19. L'organització va decidir passar-la del 2020 al 2022 perquè tradicionalment es fa en anys parells i perquè així el 2021 fos un any tranquil de represa castellera sense afegir-hi l'incentiu del Concurs. En les jornades d'aquest 1 i 2 d'octubre, el nombre final de colles participants en el XXVIII Concurs de Castells és de 29, amb la renúncia d'última hora de la Colla Jove de Castellers de Sitges, que va retirar la seva participació la segona setmana de setembre, després d'haver-la confirmat uns dies abans. Així com la renúncia ja habitual dels Minyons de Terrassa perquè, segons denuncien, "els castells no es poden puntuar". Aquesta és una baixa sensible, ja que enguany els Minyons de Terrassa han quedat en la tercera posició del Rànquing Estrella Concurs.

Concurs de Castells 2022: les colles que actuen el dissabte

La jornada de dissabte del Concurs de Castells 2022 a la Tarraco Arena Plaça se celebra l'1 d'octubre de 2022 i comença a les 16.30 hores. Hi participaran 17 colles. En cas de bastir un castell de dificultat igual o superior al 3de8, les colles actuaran en solitari. Així, la primera colla a actuar serien els Castellers del Poble Sec i tancarien ronda els Marrecs de Salt. L'ordre d'actuació és el següent:

1- Castellers del Poble Sec
2- Castellers d’Esplugues
3- Castellers de Cornellà
4- Sagals d’Osona
5- Xicots de Vilafranca
6- Nens del Vendrell
7- Castellers de Terrassa
8- Bordegassos de Vilanova 
9- Xics de Granollers
10- Xiquets del Serrallo
11- Colla Castellera de l’Alt Maresme i la Selva Marítima 
12- Castellers de la Sagrada Família 
13- Castellers de Sant Cugat
14- Castellers de la Vila de Gràcia 
15- Colla Jove de Barcelona
16- Castellers de Lleida
17- Marrecs de Salt

A banda, en l'edició d'enguany s'ha tornat a programar la Diada Internacional prevista per l'1 d'octubre amb la participació de les formacions de Madrid, Copenhaguen, París, Londres i Andorra. Durant els dies de concurs també hi ha actiu una competició a les xarxes socials de Twitter i Instagram, en la qual els usuaris poden compartir les seves fotografies i vídeos -només en la versió de Twitter- amb l'etiqueta #EmocióConcurs. Els guanyadors poden obtenir premis relacionats amb la ciutat de Tarragona. Alhora, també es recupera el concurs de gralles de les diferents colles.

Concurs de Castells 2022: les colles que actuen el diumenge

El Rànquing Estrella Concurs estableix, segons la posició que ocupa cada colla, quin dia actuen a la Tarraco Arena Plaça. Les 12 primeres colles del Rànquing tenen el privilegi i el dret a participar en la jornada de diumenge a Tarragona. Les actuacions del Concurs de Castells 2022 s'inicien a les 10 hores i, en cas de bastir un castell de dificultat igual o superior al 4de9f, les colles actuaran en solitari. Així, la primera colla a actuar serien els Castellers de Sant Pere i Sant Pau i tancarien ronda els Capgrossos de Mataró. L'ordre d'actuació és el següent:

1- Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau
2- Castellers de Vilafranca
3- Moixiganguers d’Igualada
4- Castellers de Barcelona
5- Colla Joves Xiquets de Valls
6- Castellers de Sants
7- Castellers de Sabadell
8- Colla Vella dels Xiquets de Valls
9- Xiquets de Reus
10- Xiquets de Tarragona
11- Colla Jove Xiquets de Tarragona
12- Capgrossos de Mataró

Ressò internacional

Enguany s’han acreditat 300 periodistes i professionals d'un centenar de mitjans de comunicació diferents. Destaca la presència d'agències i mitjans internacionals com Reuters, France Télévisions, Deutsche Welle (Alemanya), Croatian Radio&TV (Croàcia) i Radiotelevizija Slovenija (Eslovènia) així com fotògrafs de les principals agències internacionals, com Reuters, Getty Images, AFP, amb Emilio Morenatti, premi Pulitzer. Les portes de la Tarraco Arena Plaça s'obren en tots dos casos una hora i quart abans de l'inici de l'esdeveniment, és a dir, a les 15.15 h dissabte i a les 8.45 h diumenge. Per accedir a la Tarraco Arena Plaça, el públic ha de mostrar l'entrada bé sigui impresa o a través del telèfon mòbil.