Els gairebé dos milions de musulmans que viuen a Espanya, d'ells més de 500.000 a Catalunya, estan cridats des de demà a celebrar el Ramadà, un mes durant el qual no podran menjar, beure, fumar o mantenir relacions íntimes des de l'alba fins a la posta de sol.

La Comissió Islàmica d'Espanya ha recordat que el 17 de maig correspon "al primer dia del beneït mes de Ramadà", segons la majoria dels països islàmics. En un comunicat, ha felicitat els musulmans espanyols per aquestes dates i ha demanat que regni la pau a tot el món.

Ramadà és el novè mes del calendari islàmic i el dejuni d'aquest mes és "un dels pilars del Islam", ha dit de la seva banda el Centre Cultural Islàmic de Madrid. El dejuni durant aquest temps consisteix en "abstinència total de qualsevol partícula alimentària que passi per la boca o el nas durant les hores del dejuni", ha explicat aquest Centre. A més, durant el dejuni el musulmà no pot tenir relacions sexuals.

Segons l'estudi demogràfic de la població musulmana de l'Observatori Andalusí, al desembre del 2017 hi havia 1.946.300 musulmans espanyols o estrangers. Per comunitats autònomes, Catalunya és la que acull a un major nombre de musulmans, amb 522.113 persones, seguida d'Andalusia (314.980), Madrid (285.993) i el País Valencià (206.315).

El calendari islàmic és de base lunar, raó per la qual el Ramadà s’avança cada any una desena de dies respecte al calendari occidental. El 2017 es va celebrar del 27 de maig al 25 de juny.