En plenes festes de Nadal, Catalunya viu una epidèmia de malalties respiratòries, amb un repunt acusat dels casos de grip i covid que han tensat la capacitat dels centres sanitaris. Les dades de la darrera actualització setmanal del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions de Catalunya (SIVIC) indiquen que es manté la tendència ascendent d’onada epidèmica de la grip i del virus respiratori sincicial (VRS), mentre que la incidència de la covid s’estabilitza, amb una baixada d’ingressos relacionats a hospitals. Les infeccions passen dels 68.019 casos de la setmana anterior (de l’11 al 17 de desembre) als 71.674 casos de la darrera. La taxa és de 909 afectats per cada 100.000 habitants. La grip és la infecció més freqüent. Entre el 18 i el 24 de desembre es van registrar 10.077 casos de grip, pels 7.117 de la setmana anterior, especialment destacant en la població pediàtrica. 

Nova variant de covid

A més, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha classificat una nova variant del coronavirus, JN.1, com a variant d'interès pel "ràpid augment de l’expansió". L’OMS assenyala que, amb l’arribada de l’hivern a l’hemisferi nord, JN.1 podria incrementar la càrrega de les infeccions respiratòries en molts països, però que el risc per a la salut pública global es considera actualment “baix” d’acord amb les dades disponibles. Així, afegeix que les vacunes continuen protegint contra les formes greus de la malaltia per aquesta variant i altres que circulen. Una variant que, tot i ser més contagiosa, els experts asseguren que clínicament no sembla que impliqui una major gravetat.

Decàleg de recomanacions mèdiques

Tot i el repunt epidèmic, el Departament de Salut garanteix l’activitat normal dels centres d'atenció mèdica malgrat la pressió assistencial, tal com afirmen en un comunicat emès aquesta setmana, en el qual apunten que l'episodi es considera habitual per a la temporada epidemiològica d’hivern. Per això ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat i calma a la ciutadania. Així i tot, amb aquest panorama, la Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències (SEMES) ha publicat un decàleg de recomanacions per seguir aquestes festes de Nadal i fer front al repunt de malalties respiratòries: 

  1. Rentar-se les mans amb freqüència: amb abundant aigua i sabó, fregant ambdues mans i rentant cada dit. 
  2. Tapar-se la boca i el nas en esternudar o tossir: amb la part interior del colze o un mocador, no amb la mà. 
  3. Emprar mocadors d'un sol ús: intentar tirar-los a la brossa després de cada ús i una vegada usats evitar guardar-los a les butxaques o deixar-los sobre la taula o sobre la tauleta de nit.
  4. Evitar petons i contactes estrets: tampoc no compartir gots, coberts, tovalloletes o objectes que hagin estat en contacte amb saliva o secrecions. 
  5. Netejar en abundància: especialment si hi ha algú a casa amb grip, netejar totes les superfícies comunes (taules, poms de les portes, etc.) amb els productes d'ús habitual a casa. També ventilar les habitacions obrint les finestres.
  6. Vida sana: intentar dormir bé, tenir una alimentació saludable, beure aigua i estar actiu físicament. L'alcohol i el tabac, evitar-los. Millor serà la resposta del cos a la malaltia.
  7. Emprar mascareta (en alguns casos): amb persones malaltes en zones tancades o sense ventilació o en cas de ser cuidadors d'algú infectat. 
  8. Vacunació: la vacunació de la grip es recomana per a les persones de risc (amb malalties cròniques, obesitat, majors de 65 anys, nens malaltissos o treballadors sanitaris). 
  9. Quedar-se a casa: si es tenen símptomes d'una malaltia respiratòria. El virus es pot transmetre des d'un dia abans de començar amb símptomes fins a set dies després, especialment durant els tres primers dies. 
  10. Consultar els professionals sanitaris.