L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit sobre un "alarmant augment" de casos de xarampió a Europa amb més de 30.000 notificacions entre gener i octubre de 2023, la qual cosa suposa un increment de més de 30 vegades en comparació amb 2022, quan se'n van registrar 941. Els casos de xarampió s'han donat en 40 dels 53 estats membres de la regió. L'augment de casos s'ha accelerat en els últims mesos i l'OMS espera que aquesta tendència continuï si no es prenen mesures urgents a tota la regió per evitar una propagació més gran.

"A la regió no només s'han multiplicat per 30 els casos de xarampió, sinó que també s'han produït gairebé 21.000 hospitalitzacions i 5 morts relacionades amb el xarampió. Això és preocupant", ha explicat el director Regional de l'OMS Europa, Hans Henri P. Kluge. "La vacunació és l'única manera de protegir els nens d'aquesta malaltia potencialment perillosa. Es necessiten esforços urgents de vacunació per aturar la transmissió i evitar una propagació més gran. És vital que tots els països estiguin preparats per detectar ràpidament i respondre a temps als brots de xarampió, que podrien posar en perill els avenços cap a la seva eliminació," ha manifestat Kluge.

Falta greu de vacunació

El 2023, el xarampió ha afectat tots els grups d'edat, amb diferències significatives en la distribució per edats dels casos entre els països. En general, 2 de cada 5 casos es van donar en nens d'1 a 4 anys, i 1 de cada 5 casos en adults de 20 anys o més. Des de principis d'any fins a l'octubre, es van notificar 20.918 casos hospitalitzats i 2 països van notificar 5 morts relacionades amb el xarampió.

Aquest ressorgiment del xarampió s'atribueix en gran manera a un retrocés en la cobertura de vacunació als països de la regió entre 2020 i 2022. La pandèmia de Covid-19 va afectar significativament l'acompliment del sistema d'immunització en aquest període, la qual cosa va resultar en una acumulació de nens no vacunats i subvacunats. Segons informa l'OMS, la cobertura nacional notificada amb la primera dosi de vacuna que conté xarampió a la regió va disminuir del 96 per cent el 2019 al 93 per cent el 2022, mentre que la cobertura amb la segona dosi va caure del 92 per cent el 2019 al 91 per cent el 2022. En total, més d'1,8 milions de lactants a la regió no van rebre la vacuna contra el xarampió entre 2020 i 2022.

La represa dels viatges nacionals i internacionals i l'eliminació de les mesures socials i de salut pública relacionades amb la pandèmia de covid-19 han augmentat el risc de transmissió transfronterera de la malaltia i la propagació dins de les comunitats, especialment en les comunitats no vacunades o insuficientment vacunades.

S'han notificat casos a molts països en els quals el xarampió s'ha declarat eliminat com a malaltia endèmica. Els països que han aconseguit l'eliminació del xarampió continuen corrent el risc que es produeixin brots importants i pertorbadors després de la importació del virus del xarampió d'altres països si no es mantenen unes taxes gaire elevades de vacunació infantil sistemàtica (almenys del 95%) en totes les comunitats.

Solucions locals

Per a l'OMS, aquest alarmant ressorgiment de casos de xarampió el 2023 subratlla encara més la importància d'identificar i abordar les desigualtats en matèria d'immunització a tots els països per assolir i mantenir una cobertura d'immunització elevada en totes les comunitats. "Les estratègies d'immunització adaptades localment que aborden les disparitats identificades i promouen l'equitat en la vacunació han de ser fonamentals per als nostres esforços de cara al futur", afegeix l'Organització Mundial de la Salut.

A diversos països de la regió s'han iniciat activitats intensificades d'immunització sistemàtica i campanyes de recuperació. En aquest sentit, l'OMS Europa ha informat que, en col·laboració amb els seus socis, està donant suport als països amb grans brots en la realització d'investigacions de casos, la identificació i vacunació de contactes susceptibles, la implementació del control de la infecció en els entorns sanitaris, la sensibilització i el tractament de les preocupacions públiques, la millora de la vigilància de la malaltia i la planificació i implementació de la immunització de resposta al brot.

Tanmateix, tots els països, fins i tot els que encara no tenen transmissió del xarampió, "han d'avaluar acuradament les seves llacunes d'immunitat i els punts febles dels seus programes, i prendre mesures immediates per solucionar-los", adverteix l'OMS.

L'objectiu: un 95% de la població, vacunada

Per tornar a avançar cap a l'eliminació del xarampió, l'OMS considera que és "imperatiu" que els països assoleixin i mantinguin una cobertura superior al 95 per cent amb 2 dosis de vacunes que continguin xarampió. Per tant, "tots els països han de donar prioritat a la consecució d'una elevada cobertura de vacunació sistemàtica i a l'eliminació dels buits d'immunitat", conclou l'Organització Mundial de la Salut.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!