Insòlit. La policia espanyola ha informat la magistrada del Tribunal Suprem i instructora del cas Tsunami Democràtic que la Interpol no localitza Carles Puigdemont a França, malgrat que des que va anunciar que es presenta a la presidència de la Generalitat en les eleccions de Catalunya del 12-M és gairebé cada dia a Argelers fent mítings i surt als mitjans de comunicació d'arreu. En la comunicació policial, datada d'aquest dilluns i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, aquest dimecres, la unitat de la policia judicial de la policia espanyola informa la magistrada Susana Polo que "ha rebut un escrit de la Interpol París que els informa que han consultat els seus registres i que no han pogut ser localitzats a França" Puigdemont ni el diputat d'ERC Ruben Wagensberg, que en ser imputat per terrorisme en el cas de Tsunami es va exiliar a Suïssa. Hi afegeix que "s'ha reiterat la petició a França" i que esperen resposta de les autoritats del país helvètic.

La magistrada del Suprem va demanar a la policia que esbrinés el domicili de Puigdemont i Wagensberg el 8 d'abril passat, quan els va oferir de declarar de forma voluntària i per videoconferència la setmana de 17 de juny. Va dictar  aquesta resolució poc després que Puigdemont va anunciar que es traslladava de Waterloo a viure a la Catalunya Nord per afrontar el seu retorn al país. 

Sense protecció

Les facilitats de la magistrada és perquè Puigdemont encara és aforat com a diputat de Junts al Parlament Europeu, on hauria de demanar un suplicatori per interrogar-lo per l'acusació per omissió i no fer aturar les protestes del 2019 contra la sentència del procés. Amb tot, la magistrada Polo ja va posar una data estratègica en la qual Puigdemont ja no tindrà aquesta prerrogativa perquè ha assegurat que vol tornar a ser investit president de la Generalitat, càrrec que no es pot compatibilitzar amb la d'eurodiputat. Amb tot, la llei d'amnistia pels fets del procés, que ha d'anul·lar el cas Tsunami, hauria d'estar ja aprovada pel Congrés dels Diputats.

Declaració presencial

Davant la comunicació de l'oficina central d'Interpol a Espanya, l'advocat Josep Maria Fuster-Fabra, que porta l'acusació particular de dos agents de la policia espanyola ferits, ha presentat un recurs a la sala penal del Tribunal Suprem perquè ordeni que la declaració de Puigdemont i Wagensberg sigui presencial al jutjat del Suprem, a Madrid.

La magistrada Susana Polo ja va descartar la petició de l'advocat, i va assegurar que la videoconferència en processos judicials està regulada per la normativa europea i l'espanyola, i que aquesta declaració es faria a través d'una seu judicial, amb totes les garanties.

Ara, però, en el recurs d'apel·lació, Fuster-Fabra fa constar que "no hi ha unitat de criteri" a la sala penal del Suprem, ja que en el procediment de l'1-O el jutge Pablo Llarena va considerar que no hi havia cap mecanisme legal perquè una persona "fugada de la justícia" pogués declarar per videoconferència, fins i tot, no permetia a Puigdemont i als exiliats estar comparegut amb el procediment, extrem que va ser obligat a rectificar, després dels recursos presentat per l'advocat del president, Gonzalo Boye.

L'advocat dels policies, a més, sosté que cap dels dos investigats no té un domicili fix ni vol col·laborar amb la justícia. Per ara, el president Puigdemont no s'ha personat en la causa de Tsunami, mentre que Wagensberg ho ha fet amb l'advocat Andreu Van den Eynde i encara no ha decidit si declararà per videoconferència al juny.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!