El Meteocat ha emès un avís de perill per pluges intenses aquest dilluns, que afecta vuit comarques: el Maresme, el Vallès Oriental, la Selva, el Gironès, el Baix Empordà, el Pla de l'Estany, la Garrotxa i l'Alt Empordà. L'avís estarà vigent dotze hores, des de la una del migdia de dilluns fins a la una de la matinada de dimarts. A les zones afectades s'hi esperen precipitacions de més de 20 mm en 30 minuts, de manera que s'ha activat l'alerta 1 de 6 —perill moderat—. 

🌨️ El Temps d'ElNacional.cat | Arriba una profunda borrasca a Catalunya que reactivarà els xàfecs, calamarsades i nevades

De la mateixa manera, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un altre avís de perill per neu. En aquest cas, l'avís afecta les comarques de la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallar Sobirà, i estarà actiu des de dimarts a la una de la matinada fins 24 hores després. S'esperen més de 20 cm a cotes de més de 1.200 metres. El grau de perill és de 2 sobre 6. A més, Protecció Civil ha activat la prealerta Neucat.

Recomanacions de Trànsit

En diverses piulades d'aquest diumenge, el Meteocat ha advertit que "a partir de demà (dilluns), tornen les tempestes amb calamarsa i la neu". "Avui (diumenge) i demà s'esperen ruixats dispersos de poca entitat. Dimarts la nevada serà extensa i abundant a l'extrem nord del Pirineu, sobretot al seu vessant nord", ha afegit fins a les 15.00 hores.

El Servei Català de Trànsit ha afegit que "demà (dilluns) hi podria haver, també a la zona de la Selva i Baix Montseny, tempestes acompanyades de calamarsa". En cas de conduir amb pluja o calamarsa, Trànsit ha recomanat "moderar la velocitat" i "augmentar la distància de seguretat".

Els avisos tenen lloc després que aquest dissabte una forta calamarsada obligués a tallar l'AP-7 a Sant Celoni. Centenars de conductors hi van quedar atrapats durant unes cinc hores i van criticar la gestió dels fets. Una de les qüestions a tenir en compte és que el Meteocat no havia emès cap alerta per temps violent i tan sols havia informat que la precipitació seria "d'intensitat feble, localment moderada i puntualment acompanyada de tempesta i de calamarsa o pedra tova". "Les quantitats de precipitació seran minses o localment poc abundants", deia la previsió publicada al seu lloc web.

És a dir, que la situació va agafar tothom per sorpresa. Així ho ha explicat aquest diumenge el director de Trànsit, Ramon Lamiel, que ha justificat les decisions que es van prendre per garantir la seguretat: "Vam actuar de manera conservadora per evitar un accident múltiple" —tot recordant una calamarsada de fa dos anys a la C-32, que va provocar el xoc d'una trentena de cotxes al Maresme amb un balanç de 16 ferits (quatre de greus)—. "Ara no hem de lamentar aquesta situació", ha afegit. És veritat que Lamiel ha reconegut que es podria haver millorat la informació i desviar abans el trànsit de vehicles.

Crítiques pel tall de l'AP-7

El Ministeri de Transports també s'ha defensat de les crítiques i ha argumentat que la neteja de la calamarsa a l'AP-7 es va fer en el "mínim temps imprescindible". "Malgrat que no hi havia previsió ni avisos de granissades a la zona, quan es va tenir coneixement de la seva magnitud, la Direcció General de Carreteres va mobilitzar el seu personal", han apuntat fonts de la institució. De fet, el departament liderat per Óscar Puente ha detallat que es van mobilitzar fins a tres màquines llevaneu: "A les 17.00 hores comença la calabruixada i a les 18.00 hores ja està la maquinària i el personal treballant per netejar les vies. Els treballs es van executar en el mínim temps imprescindible i es va mobilitzar tot el material necessari". D'altra banda, el ministeri ha recordat que els talls es produeixen de forma controlada pels Mossos d'Esquadra quan es comprova "que els vehicles comencen a patinar i a tenir problemes". "A les 21.00 hores ja estava tot el trànsit restituït a la zona. En aquests moments es mantenen mobilitzades les màquines llevaneus davant la inestabilitat meteorològica", han conclòs.

Les explicacions de Trànsit i del Ministeri de Transports no han sigut suficients per Junts, que sol·licitarà la compareixença parlamentària el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. "El grup parlamentari considera necessari disposar de tota la informació sobre l'operatiu i el protocol d'actuació que va aplicar ahir (dissabte) el Servei Català de Trànsit i, per tant, el Departament d'Interior", ha informat la formació en una nota de premsa aquest diumenge.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!