El volcà de Cumbre Vieja no dona treva a l’illa de La Palma. Més d'un mes després de l'inici de l'erupció encara extreu nou material magmàtic, es generen noves colades i augmenten els terratrèmols. Tot plegat té un gran impacte sobre els veïns de l’illa, els quals continuen convivint amb la incertesa de si demà hauran de ser evacuats per l'augment de l'activitat volcànica. 

Aquesta setmana el volcà ha estat especialment actiu, generant noves colades que han amenaçat una part de l’illa que fins ara estava sortit ben parada. L'aparició de noves colades, dues de les quals el dimecres passat es van dirigir al nucli urbà de La Laguna i van posar en alerta les autoritats i els veïns, arribant a ordenar noves evacuacions. 

Actualment sembla que les dues colades, que cada cop avancen més lentament, s'allunyen dels barris les Martelas, de Los Llanos, i de Marina Alta, Marina Baja, La Condesa, Cuesta Zapata i San Borondón, a Tazacorte. Pel que els veïns poden respirar una mica més tranquils. 

Segons Europa Press, la xifra total de persones desallotjades des de l'inici de l'emergència se situa al voltant de les 6.600.

Pel que fa a la superfície afectada pel procés eruptiu és de 845,72 hectàrees, 20,49 hectàrees més que la dada fet públic ahir, i l'amplada màxima entre els punts extrems de les colades es manté en 2.900 metres, aproximadament, tot i que dins d'aquesta extensió hi ha zones que no han estat afectades per la lava.

Les construccions destruïdes o danyades, segons les dades facilitades pel cadastre, ascendeixen a 1.280 edificacions, de les quals 1.030 són d'ús residencial, 132 agrícola, 64 industrial, 30 d'oci i hostaleria, 11 d’ús públic i 14 d'altres usos.

 

vecinos de Tazacorte evacuan por culpa del volcan de Cumbre Vieja La Palma / EfeDos veins de Tazacorte evacuen les seves cases per culpa de les due noves colades del volcà de La Palma / efe

Nova arribada al mar? 

En les darreres explosions volcàniques s'han anat generant més colades i a banda de les que amenacen els barris de Los Llanos i Tazacorte, hi ha una altra que segueix avançant i podria arribar al mar. Aquesta darrera podria generar un nou delta volcànica, com ja va fer la colada principal fa uns dies, però tamé podria ser un gran mal de cap pel municipi de Tazacorte. 

Segons recull Efe, l'arribada al mar d'una de les noves colades podria provocar el confinament de tot el municipi de Tazcorte. El director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, ha indicat que ha rebut una aportació "mínim" de lava en les últimes hores i que "pràcticament" està en la mateixa posició que fa gairebé una setmana, a uns 120 o 130 metres de la costa.

Gran activitat sísmica 

Una de les característiques de la nova fase explosiva en la qual es troba el volcà és la gran quantitat de sismes que es registren diàriament a l’illa. Si bé alguns són menors, els experts auguren que podria haver-hi un terratrèmol fort en les pròximes hores o dies. Un fet que han comunicat des de la calma, assegurant que segons el seu monitoratge del volcà no cal patir. 

Segons l'Institut Geogràfic Nacional d'Espanya, entres les 12 de la nit i les 6:30 del matí s'ha registrat més de 40 terratrèmols i diversos d'ells de magnitud 3,9. 

Torna Sánchez

El president de govern espanyol, Pedro Sánchez, es desplaçarà novament aquest dissabte a La Palma, en la que serà la seva cinquena visita des que va començar l'erupció de volcà Cumbre Vieja el passat 19 de setembre.

Sánchez torna a l'illa després que alguns afectats pel volcà denunciïn que les ajudes promeses pel govern estatal no estan arribant. 

 

Imatge principal: Erupció del volcà Cumbre Vieja a l'illa de La Palma / Efe