L'abril va ser l'onzè mes consecutiu més càlid a nivell mundial des que existeixen registres, ha informat aquest dimecres el Servei de Canvi Climàtic (C3S) de Copernicus, el component de vigilància del clima del programa espacial europeu. L'abril va ser globalment més càlid que qualsevol abril anterior en el registre de dades, amb una temperatura mitjana de l'aire en superfície de 15,03 ºC, 0,67 ºC per sobre de la mitjana de 1991-2020 per a l'abril i 0,14 ºC per sobre del màxim anterior establert l'abril de 2016. Aquest és l'onzè mes consecutiu més càlid en el registre de dades, segons el butlletí mensual de la institució amb seu a Bonn (Alemanya) publicat aquest dimecres. Ara bé, segons ha explicat Carlo Buontempo, expert en canvi climàtic de Copernicus, a Catalunya Ràdio, Catalunya ha estat una excepció i les temperatures no han estat tan altes a causa de les pluges dels darrers dies que han fet baixar els termòmetres.

Encara que inusual, una ratxa similar de rècords mensuals de temperatura global va passar prèviament el 2015/2016. El mes va ser 1,58 ºC més càlid que una estimació de la mitjana d'abril per a 1850-1900. La temperatura mitjana mundial dels últims dotze mesos (maig de 2023 a abril de 2024) és la més alta registrada, amb 0,73 ºC per sobre de la mitjana de 1991-2020 i 1,61 ºC per sobre de la mitjana preindustrial de 1850-1900 .

La temperatura mitjana europea d'abril va ser 1,49 ºC superior a la mitjana d'abril de 1991-2020, el que converteix al mes el segon abril més càlid registrat en el continent. Les temperatures van ser superiors a la mitjana a les regions de l'est d'Europa. Fenoscandia i Islàndia van registrar temperatures inferiors a la mitjana.

Temperatures molt altes, també fora d'Europa

Fora d'Europa, les temperatures van ser superiors a la mitjana al nord i el nord-est d'Amèrica del Nord, Grenlàndia, l'est d'Àsia, el nord-oest de l'Orient Mitjà, parts de Sud-amèrica i la major part de l'Àfrica. El Niño (un esdeveniment climàtic que es genera cada cert nombre d'anys per l'escalfament de l'oceà Pacífic) al Pacífic equatorial oriental va continuar debilitant-se cap a condicions neutres, però les temperatures de l'aire marí en general es van mantenir en un nivell inusualment alt.

Temperatures molt altes del mar

La temperatura global de la superfície del mar amitjanada per a l'abril de 2024 va ser de 21,04 ºC, el valor més alt registrat per al mes, marginalment per sota dels 21,07 ºC registrats per al març. Aquest és el tretzè mes consecutiu en què la temperatura de la superfície del mar ha estat la més càlida en el registre per al respectiu mes de l'any. Segons Carlo Buontempo, de Canvi Climàtic de Copernicus, mentre que les variacions de temperatura associades a cicles naturals com El Niño van i venen, "l'energia extra atrapada a l'oceà i l'atmosfera per l'augment de les concentracions de gasos amb efecte d'hivernacle continuarà empenyent la temperatura global cap a nous rècords".

Què passa amb el gel àrtic?

Per la seva part, l'extensió del gel marí àrtic es va situar entorn d'un 2 % per sota de la mitjana, una anomalia negativa relativament petita en comparació amb les anomalies d'abril registrades en els últims deu anys. L'extensió del gel marí antàrtic va ser un 9 % inferior a la mitjana, la desena extensió més baixa per a l'abril en el registre de dades satel·litàries, continuant un patró d'anomalies negatives grans freqüents observades des de 2017. Igual com el febrer i el març, les concentracions de gel marí van estar per sota de la mitjana al nord del mar de Weddell i al sector del mar de Ross-Amundsen.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!