L'observatori Copernicus ha alertat que els episodis de pols sahariana augmentaran a Catalunya, segons un comunicat d'aquest dilluns. Concretament, el Servei de Vigilància de l'Atmosfera (CAMS) d'aquest observatori europeu ha fet un seguiment de l'episodi que ha afectat la península Ibèrica, França i Escandinàvia des del cap de setmana, que és atribuïble al "clima més càlid" dels últims dies.

Mark Parrington, científic sènior del CAMS, ha explicat que "aquest darrer episodi de pols sahariana és el tercer d'aquesta mena en les últimes dues setmanes i està relacionat amb el patró meteorològic que ha provocat un clima més càlid a l'oest d'Europa els darrers dies". Si bé ha reconegut que "no és estrany" que la pols sahariana arribi a Europa, Parrington ha advertit que "l'augment en la intensitat i la freqüència d'aquests episodis en els darrers anys podria atribuir-se als canvis en els patrons de circulació atmosfèrica". D'això es pot extreure que l'arribada de pols sahariana seguirà augmentant els pròxims anys.

Pols Sahariana sud Europa / Copernicus
L'episodi de pols sahariana que ha afectat Catalunya des del cap de setmana / Copernicus

L'augment dels episodis de pols sahariana és un problema, ja que provoquen altes concentracions de partícules en suspensió PM10 a nivell superficial. En aquesta última onada, els valors màxims diaris de les previsions de PM10 del CAMS han mostrat concentracions significatives i han superat el llindar d'exposició mitjà de 24 hores de la Unió Europea de 50 µg/m³ en algunes de les regions afectades. En conseqüència, s'ha produït una degradació de la qualitat de l'aire a diversos països. A més, es poden atribuir a la pols sahariana els cels boirosos i els dipòsits en cotxes o finestres dels últims dies.

La pols sahariana que ha enterbolit Catalunya aquests dies romandrà fins a la tarda d'aquest dilluns, quan arribarà un front fred que la desplaçarà cap a fora. Així ho va preveure diumenge el Meteocat, que també va informar de l'alta temperatura que es va registrar de dissabte a diumenge a Margalef: en aquest municipi del Priorat van viure una nit tropical, ja que la temperatura no va baixar dels 21,6 graus. El Servei Meteorològic de Catalunya va destacar que aquest registre és el més elevat dels anotats a la seva xarxa d'estacions meteorològiques, per sobre de la que es va registrar el 16 d'abril del 2022 a la localitat empordanesa d'Espolla.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!