L'alcalde de Mataró, David Bote, ha obert la possibilitat de posar més barreres físiques a les rieres i passos subterranis inundables de la ciutat, després de les destrosses que aquest divendres va provocar una gran tempesta deixant dos cotxes atrapats per la pluja al pas del Cargol, que connecta la ciutat amb el passeig marítim per sota les vies del tren. Bote ha explicat que tots els passos subterranis estan senyalitzats i per això ha demanat a la ciutadania que respecti aquesta senyalització. En una entrevista aquest dissabte a Catalunya Ràdio, Bote ha admès que potser caldrà posar més barreres físiques de les que hi ha actualment per fer complir la normativa en cas de pluja intensa. "Si la tecnologia ho permet, podríem explorar tancar més ràpid els passos", ha dit.

Bote ha dit que "està clar que el que va passar ahir no havia de succeir, ara toca revisar el pla que s'activa per pluges i cal tenir en compte les zones per on passen les rieres". Bote ha qualificat d'"angoixants" les escenes que es van viure en alguns punts de la ciutat, com la de l'home que els bombers i policies locals van rescatar del seu cotxe i que va resultar ferit greu. L'alcalde ha felicitat els serveis d'emergències per la seva actuació. Sobre les quatre escoles afectades, ha detallat que a una sí que ha entrat aigua, però ha avançat que segurament podrà obrir dilluns. Les altres tres sí que han patit més destrosses. 

Desactivat el Pla Inuncat

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat aquest dissabte al matí el pla d'emergència Inuncat que estava actiu des de divendres al matí per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya de pluges intenses sobretot al litoral i prelitoral. Aquest dissabte es manté la previsió de pluges al litoral i prelitoral de Tarragona, però no es preveu que s'acumulin intensitats importants. La intensitat més alta que es va registrar durant la jornada de divendres va ser al Maresme, i en concret a Mataró, amb uns 100 litres per metre quadrat en hora i mitja i més de 200 trucades als serveis d'emergències. En aquesta població, la tempesta va deixar un ferit greu i va afectar edificis, cotxes i vaixells. 

En aquest episodi de tempesta, molt concentrat a la tarda de divendres a la comarca del Maresme, el telèfon d’emergències 112 va rebre un total de 240 trucades de les quals 204 van ser a la al Maresme i 33 a la Selva. La capital, Mataró, va concentrar el gruix de trucades (86) seguit de Calella amb 31 o Pineda de Mar amb 30. Les trucades es van rebre sobretot entre les 7 i les 9 del vespre. Les incidències que es van produir a la ciutat de Mataró ja han quedat pràcticament resoltes i la situació ja es va normalitzant a la zona.

El subdirector general de programes d'Emergències de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha explicat aquest dissabte a RAC1 que l'episodi "no és extraordinari" a les tardes d'inici de la tardor, i ha demanat prudència a la ciutadania a l'hora de creuar passos subterranis quan plou molt, ja que es poden omplir d'aigua de forma sobtada. En aquesta línia, ha demanat als veïns que no vagin a rescatar cotxes dels aparcaments subterranis quan hi hagi molta pluja, perquè pot suposar un risc, tot recordant que les assegurances cobreixen els danys als vehicles en aquests casos.