L'excap d'Assumptes Interns de la Policia Marcelino Martín Blas ha afirmat aquest divendres a l'Audiència Nacional que mai no va veure ni va rebre cap pendrive sobre la investigació de la família de Jordi Pujol. També ha afirmat que l'animadversió amb el director adjunt de la Policia, Eugenio Pino, es remunta a una derivada del cas del Petit Nicolás on va demanar la seva imputació i la d'un altre excomissari, José Manuel Villarejo.

Martín Blas encapçala la comissió judicial que investiga l'enregistrament i filtració l'octubre del 2014 d'una conversa entre uns policies i uns agents del CNI sobre les diligències que afectaven Francisco Nicolás Gómez Iglesias, conegut com el Petit Nicolás.

En una compareixença que ha durat una hora i quart, Marcelino Martín Blas ha negat la versió que va donar un dia abans davant del jutge José de la Mata el seu antic superior en la Policia, Eugenio Pino, director adjunt operatiu (DAO) fins a la seva jubilació el juny de 2016.

Cap informe de Método 3

Segons l'excap d'Assumptes Interns, ell mai no va rebre cap informació procedent de l'agència de detectius Método 3 de la qual se sospita que va sorgir la informació policial que es va servir la Policia durant l'etapa de l'exministre Jorge Fernández Díaz per acusar la família Pujol.

Martín Blas ha desmentit punt per punt totes les afirmacions davant de de la Mata que va realitzar Eugenio Pino, explicant que en la seva etapa en Assumptes Interns va deixar registre per escrit de totes les seves actuacions. Entre elles, consta, segons ell, l'única que va realitzar en el marc de la investigació a Pujol, quan va ordenar que es registrés una seu de Método 3 a Madrid.

El director d'aquesta agència, Francisco Marco, va denunciar davant del jutge de la Mata que la Policia en l'etapa de Pino li va robar informació del seu ordinador per provar d'imputar delictes que afectaven a polítics catalans. Martín Blas s'ha desvinculat d'aquestes diligències i ha precisat que va investigar a Mètode 3 seguint la pista de dos policies que treballaven de forma fraudulenta per a aquesta empresa.

La versió d'Eugenio Pino

Eugenio Pino es va remetre ahir al que va ser el seu subordinat en la Unitat d'Assumptes Interns per desvincular-se del pendrive amb presumptes proves sobre els Pujol. L'ex DAO va defensar que va ser aquest que li va fer lliurament d'una memòria USB amb proves sobre els Pujol partint de les quals, segons va revelar el passat 8 de febrer en una entrevista, va ordenar "diverses vegades" que es detinguessin els membres de la família de l'expresident.

Pino va dir que quan va saber que aquest pendrive tenia informació sobre un antic director del CNI i el germà d'Alfredo Pérez Rubalcaba, va ordenar que se'n fessin quatre còpies perquè es remetessin al centre d'intel·ligència, a la Policia Judicial, a la Fiscalia i a la brigada encarregada de la investigació.

Davant dels atacs de Pino cap al seu llavors subordinat, l'advocat de l'Estat va intervenir per preguntar-li si aquestes declaracions estan motivades per la seva enemistat amb Martín Blas i si, concretament, volia imputar-li algun delicte. Segons fonts presents en la declaració, l'ex DAO va negar aquest extrem reconeixent que, encara que va ser el seu home de confiança, ara "no es porten gaire bé". Dit això, va repetir en diverses ocasions que tot aquest assumpte és "una fregada" en què s'ha vist implicat.

Les declaracions de Pi i Martín Blas s'han dut a terme en la mateixa setmana que pèrits informàtics de la Policia van procedir al clonat del dispositiu de memòria trobat recentment per l'inspector en cap de la Secció Primera de Blanqueig de la Brigada Central de Blanqueig i Anticorrupció de la Policia Nacional, adscrita a la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef).

Es tracta del dispositiu de 8G de memòria de la marca Toshiba que es va trobar aquest agent "ordenant els diferents calaixos i armaris del seu despatx". Els experts de la Unitat d'Investigació Tecnològica (UIT) han comprovat que la informació d'aquest 'pendrive', que conté uns 900 registres (gairebé un centenar d'ells carpetes), guarda relació amb un cd que ja va ser aportat a la causa.

Dubtes sobre el Treball policial

Aquest cd va ser inclòs en el procediment com a annex de l'informe policial que va aixecar les sospites del jutge i la Fiscalia Anticorrupció sobre una presumpta mala praxi en l'obtenció de proves del cas. Va ser aquesta la raó per la qual el magistrat va obrir una peça separada, en el marc de la qual declararan els dos alts càrrecs de la Policia amb Fernández Díaz i dos exdetectius de l'agència Mètode 3.

L'ex DAO va assegurar ahir que va autoritzar el seu subordinat que potenciés una col·laboració entre el cos i l'agència de detectius Mètode 3, una empresa de la qual van tenir notícia per primera vegada quan seguien la pista a un funcionari sospitós d'irregularitats i al que s'investigava des de la unitat de Martín Blas.

Els dubtes sobre el treball policial van motivar l'obertura d'una peça separada en la qual el jutge de la Mata s'ha servit també de la denúncia del director de l'agència de detectius Método 3, Francisco Marco. Segons la versió d'aquest, els policies van simular haver accedit al seu ordinador personal per obtenir unes proves, malgrat que ell mai no ha tingut informació sobre Pujol.