Marta Pujol Ferrusola, la segona filla de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, va justificar durant la seva declaració davant del jutge de l'Audiència Nacional, José de la Mata, els motius de l'ocultació a Andorra, entre 1992 i 2014, dels diners que tant ella com els seus germans van obtenir del "llegat" del seu avi Florenci. La raó van ser les "circumstàncies polítiques que pogués generar l'activitat" del seu pare perquè sempre han estat "una família exposada, hi havia el seu perill".

En els àudios de la declaració que Marta Pujol va deixar el passat 27 de març, als quals ha tingut accés Europa Press, Marta confirma l'operatiu pel qual el seu germà Jordi va repartir el "llegat" de l'avi entre els germans i explica que si bé aquest va morir el 1980, els diners no es van anar repartint en diferents comptes dels germans i de la seva mare a la Banca Reig fins a 1992. La raó era que aquest any els set germans Pujol ja eren majors d'edat.

A les preguntes de la tinenta fiscal Anticorrupció, Belén Suárez, la filla gran de l'expresident Pujol reconeix que el seu pare mai no va voler "saber res" del llegat de l'avi, de qui coneixia la seva preocupació per la repercussió que l'activitat política de Jordi Pujol pogués tenir en el futur de la família. Després d'una gestió inicial, primer per part d'un amic i després per un cosí del seu pare, el primogènit Jordi Pujol Ferrusola es va posar al capdavant el 1990, decidint començar el repartiment dos anys més tard.

Marta Pujol reconeix que el llegat va ser de 140 milions de pessetes en dòlars que el 1992 ja s'havien convertit en 500 d'invertits en diferents productes financers, dels quals a ella li corresponien 62. També va corroborar davant del titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 que els diners van romandre a Andbank en diferents comptes de membres de la família fins que el 2010 "els van convidar" a marxar.

Els dipòsits van ser traslladats llavors a la Banca Privada d'Andorra (BPA) fins que dos anys més tard es va constituir una fundació amb seu en Panamà, on van ser transferits fins a la seva regularització davant de les autoritats espanyoles el 2014. Marta Pujol Ferrusola va acabar regularitzant un total de 571.000 euros.