El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha admès que haguessin pogut investigar més el cas d'abusos dels Maristes que els va arribar l'any 2011. Tot i que no està gens d'acord amb les crítiques del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que els ha retret que no avisessin la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, ha admès que un cop els pares es van negar a denunciar els fets i la Fiscalia va demanar l'arxiu del cas, podien haver seguit investigant. Trapero ha estat molt clar: "Jo seria més crític amb el cos a nivell d'investigació. Podíem haver fet alguna cosa més".

El comissari en cap dels Mossos ha rebatut l'informe del síndic i ha detallat que no havien d'avisar ningú perquè "el protocol no estableix aquesta obligació. Ho estableix per a la primera institució. No som els primers". El protocol diu que la primera institució que detecta l'abús o l'agressió ha d'avisar, i en el cas dels Maristes, els primers que ho detecten és l'escola, perquè ho diuen els mateixos pares. Trapero afegeix, que justament perquè els pares n'estan al cas, no es compleix un altre dels requisits que marca el protocol que és el desemparament del menor. "El tema és que no hi ha cap desemparament del menor ni situació de vulnerabilitat perquè els pares l'estan protegint" defensa el cap dels Mossos, que conclou "el protocol no crea aquesta obligació per al cos".

Ara mateix els Mossos tenen 25 denúncies que afecten més de 5 mestres i monitors. Entre els nous presumptes agressors que han denunciat hi ha un mestre de 5è de primària, segons ha pogut saber El Nacional. Segons la policia, no tots els casos que estan arribant són verídics i abans no s'envien al jutge cal contrastar-los bé. "Estan apareixent alguns oportunistes", apunten fonts policials.

La xifra negra

El cas Maristes coincideix amb un repunt de casos d'abusos sexuals durant el 2015 que s'ha donat a conèixer aquest dijous en la presentació del balanç de delictes.

"Està apareixent una punta de l'iceberg que abans no coneixíem tant i que cada vegada es veurà més". Així explica el conseller d'Interior, Jordi Jané, l'increment que hi hagut durant el 2015 d'abusos i agressions sexuals. En un any han pujat i n'hi hagut 65 més que el 2014. La policia té 766 denuncies per abusos i 680 per agressions. Malgrat tot, el conseller no vol "analitzar negativament aquesta dada. Aquí hi ha molta xifra negra, molts casos no denunciats. I cada vegada més, per sort, se'n denuncien més. Per tant, aquesta pujada hem de considerar que sempre té un punt d'alerta".

Els fets denunciats són abusos en entorns propers de les víctimes. La gran majoria en entorns familiars, on, sovint, l'assetjador és el padrastre o un familiar directe. Amb tot, la policia diu que "no ens hem d'alarmar en aquest sentit". Jané insisteix en la necessitat que es denunciïn els fets encara que estiguin prescrits: "no necessitem que quedin amagats en la intimitat d'un domicili o una parella". I afegeix que "més enllà de si una actuació està prescrita o no, quan algú ha sofert una actuació que pot ser delictiva es bo donar-ne coneixement als cossos policials. Perquè es possible que puguin recaure en altres actuacions que no han prescrit".

Àrea metropolitana

L'augment de la xifra es deu a un augment de denúncies. Segons la policia, les dones tenen menys problemes per adreçar-se a la comissaria i explicar els fets i troben les comissaries cada cop més amables. La majoria de les víctimes són dones i la meitat de les agressions passen a l'estiu i la primavera. En el 35% dels casos tenen lloc en cap de setmana i d'aquests, el 63% a les nits. Més del 70% dels casos es concentren a l'àrea metropolitana, i gairebé la meitat dels presumptes assetjadors tenen entre 29 i 36 anys.

Tots els detinguts de l'any 2015 per agressions sexuals són homes i cap d'ells tenia antecedents per aquests fets. El 37% tenen entre 29 i 36 anys. El seu perfil correspon al de una persona que coneix la víctima. El 35% de les víctimes de l'any 2015 són menors de 16 anys i han abusat d'ells a casa, l'escola o en un centre de menors. La majoria són nenes amb una mitjana d'edat de 12 anys.