La mort del manter de Montjuïc sempre ha tingut damunt l'ombra del dubte. Què va passar prop de la plaça de Miramar quan José Antonio González García va caure per una alçada de 25 metres? Es va tirar ell? El van empènyer?

Els dos agents que estan implicats en la seva mort són Rosa Peral i Alberto López. Els mateixos dos acusats de la mort d'un altre agent de la Guàrdia Urbana, Pedro Rodríguez, que van trobar carbonitzant dins el maleter del seu cotxe al pantà de Foix el mes de maig passat. Ja se sabia que els dos agents estaven implicats en la mort del manter, sempre ha estat flotant en l'ambient. De fet, el sumari del seu cas recull la instrucció de la mort del manter. Però ara el jutjat d'instrucció 31 de Barcelona ha reobert el cas, els ha imputat i els ha citat a declarar el divendres.

En la reconstrucció de la història hi ha un element clau. L'agent 26.356. L'únic policia que veu exactament el que va passar. No hi ha càmeres, per tant, no hi ha imatges. La policia es basa en el relat dels dos policies que estaven amb el manter, Rosa Peral i Alberto López, però hi ha una tercera persona que mai arriba a explicar el que va passar i que ja no ho podrà fer.

L'agent 26.356 mor pocs mesos després en un estrany accident de moto a Andorra. 

El 15 de maig, El Nacional ja apunta la hipòtesi principal: algun afer tèrbol, segons fonts policials, que implica terceres persones i que esquitxa en part agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona. 

Aquells dies hi havia molts nervis al cos i alguns agents comencen a parlar —no gaire— i a apuntar els secrets de Rosa Peral i Alberto López que hauria descobert Pedro Rodríguez.

Els fets

L'atestat policial que reconstrueix els fets del dia que va morir el manter relata com comença la persecució. Rosa Peral i un altre agent, tots dos de paisà, l'intercepten en un camí al costat del terraplè per on va caure. El segon agent, el 26.356, explica que, per impedir que fugi, l'agafa per tranquil·litzar-lo i poder-lo identificar.

I en aquell moment arriba Alberto López. En un moment en què el manter vol treure la mà de la butxaca, López intenta bloquejar-li el braç. 

 

bloqueig alberto sumari carbonitzat

És en aquell moment quan el manter treu una navalla i punxa dues vegades la cama de Rosa Peral.

agressio rosa sumari carbonitzat

I de cop, l'atestat relata com el manter fa un crit i fa un salt enrere llençant-se pel terraplè.

salt sumari carbonitzat

Dos agents més, que són a baix, veuen com el manter cau rodolant. Quan es reincorpora i avança gatejant, el detenen.

Quan arriben reforços, el manter està estirat a terra de bocaterrosa i emmanillat a l'esquena.

Les manilles i el nou testimoni

Mesos després apareix un nou testimoni.

És un agent de la Guàrdia Urbana que arriba al lloc dels fets després de sentir els avisos per la ràdio del cotxe policial. 

És el comandament que es troba el manter emmanillat. Fins aquell moment, es desconeixia que el manter portava manilles. No consta en l'atestat policial del dia dels fets.

L'agent explica que demana saber per què porta les manilles. L'explicació és que el manter s'havia intentat aixecar i agredir la policia. El policia fa que li treguin les manilles perquè prioritza les feines de reanimació del detingut.

L'agent ho relata durant la seva declaració voluntària als jutjats.

manilles declaracio sumari carbonitzat

El testimoni corrobora dues contradiccions: el fet que el manter anés emmanillat i que ningú fa constar en l'atestat policial a partir de les declaracions dels policies implicats en els fets. I les dues versions sobre el que fa el manter un cop ha caigut uns 25 metres. Uns asseguren que gateja. Uns altres que s'aixeca i els intenta atacar. Entre els agents que justifiquen l'emmanillament i expliquen aquesta versió hi ha el cap de l'operatiu, Juan José Leal, ex-xofer de l'excap de la Guàrdia Urbana Xavier Vilaró, sancionat per dues faltes greus per lluir la bandera espanyola al canell.

Sense proves

Que no hi hagi imatges complica la investigació. Els Mossos d'Esquadra en la investigació posterior rastregen el lloc dels fets i constaten que no hi ha cap càmera que hagi pogut enregistrar els fets. Ni els del moment del salt, ni els anteriors.

imatges sumari carbonitzat

Sense proves i amb l'únic testimoni mort, el cas s'arxiva.

Ara fa uns mesos, però, i després de la detenció de Rosa Peral i Alberto López, la jutgessa de Vilanova que investiga el cas del policia mort carbonitzat demana el sumari del cas al jutjat d'instrucció 31 de Barcelona. I la policia es torna a posar sobre la pista. El cas es reobre, i una confessió fa unes setmanes d'una companya de presó de Peral desencadena les imputacions.

Peral hauria explicat a una reclusa que Alberto López ja havia matat per ella. I a partir d'aquí es desencadena tot.

Què sabia Pedro Rodríguez?

El 15 de maig El Nacional ja apuntava la principal hipòtesi del mòbil del crim.

Tot semblava indicar que el mòbil del crim passa per alguna informació que hauria descobert la víctima, Pedro Rodríguez, i que va més enllà d'una infidelitat amorosa. Què amagaven Rosa Peral i Alberto López? Quin pacte de silenci va descobrir la víctima que va posar en perill la seva vida fins al punt de morir cremat?

La imputació de Peral i López és només el primer esglaó dels molts que han de venir en aquest cas que podria destapar els motius reals de la mort de la parella de Rosa Peral, Pedro Rodríguez, que van trobar carbonitzat dins el maleter del seu cotxe. Què sabia Pedro?