La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Navarra ha desestimat la sol·licitud d'ingrés a presó dels cinc membres de la Manada, realitzat per la Fiscalia, acusació particular i acusacions populars.

Els joves estan condemnats a 9 anys de presó per abusos sexuals als Sanfermines de 2016 i van quedar en llibertat el 22 de juny de l'any passat, després d'abonar cadascú una fiança de 6.000 euros.

L'Audiència ha pres aquesta decisió per majoria de dos magistrats i amb el vot en contra del president de la secció, que advoca per l'ingrés a presó dels cinc condemnats.

El passat 7 de desembre, la Fiscalia de Navarra va demanar l'ingrés a presó dels agressors. Aquesta petició es va fer després que el Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) confirmés la setmana anterior la condemna de nou anys d'empresonament per un delicte continuat d'abús sexual.

Aquesta decisió va causar indignació i va desfermar la polèmica en considerar els magistrats que els fets succeïts durant les festes dels Sanfermines de 2016 no eren constitutius d'una agressió sexual o una violació.

La principal diferència que hi ha entre els dos delictes anteriors i l'abús sexual -pel qual es condemna a La Manada- és l'existència de violència i intimidació. El Tribunal ha considerat en la seva deliberació que s'ha atemptat contra la llibertat sexual de la víctima "sense que existeixi consentiment" però sense apreciar un ús de la violència o la intimidació.

Tanmateix, el TSJN sí que va tenir en compte com agreujant l'existència d'una penetració o "accés carnal" per via bucal, vaginal o anal. Aquesta última consideració és la que va fer elevar la pena de tres a nou anys pels cinc membres de La Manada.

En cas que el Tribunal Suprem consideri que els fets jutjats són constitutius d'un delicte agressió sexual, la pena de presó per als acusats podria augmentar fins als 14 anys, 3 mesos i un dia.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat