Un nou vídeo difós aquest dissabte pel fotoperiodista Joan Mateu Parra ha tornat a encendre les alarmes sobre la massificació turística que pateixen les Illes Balears, en especial durant els mesos d’estiu. Les imatges, enregistrades a l’entrada de Sóller (Mallorca) i publicades a la xarxa social X, mostren una cua interminable de vehicles a ple migdia de divendres, evidenciant les tensions que genera el col·lapse de mobilitat en una illa que, any rere any, veu com els seus límits es posen a prova. L’allau de comentaris indignats que ha provocat la publicació no ha trigat a fer-se notar, i ha tornat a posar sobre la taula el debat sobre la sostenibilitat del model turístic balear. Per a molts residents, escenes com aquesta no són una excepció sinó una rutina que condiciona greument la seva qualitat de vida. La saturació viària, la pressió sobre els serveis bàsics i la pèrdua de l’espai públic han esdevingut símbols d’una problemàtica estructural patida pels mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterenc.
⛔️Entrada a Sóller ahir migdia. Mallorca ha col·lapsat. pic.twitter.com/Yv6ZdzGze2
— Joan Mateu Parra (@joanmateuparra) July 26, 2025
Sota la imatge idíl·lica de les platges d’aigües turquesa i paisatges de postal, la realitat quotidiana de moltes localitats de les Illes Balears es veu greument afectada per la pressió turística. Col·lapse del transport, inaccessibilitat de l’habitatge i una pèrdua progressiva d’identitat cultural dibuixen un escenari altament tensionat. El vídeo compartit per Joan Mateu Parra no només retrata aquest malestar, sinó que ha servit de catalitzador perquè nombrosos usuaris expressin la seva indignació. “Divendres amb núvols a l’estiu i no pots anar a Sóller, Valldemossa o Palma. Però no ens podem queixar sense que hi hagi beneits dient que no ens podem queixar”, lamenta un. Un altre apunta: “Durant la covid podríem haver redefinit el turisme, però tornem a caure en la mateixa praxi com si fóssim hàmsters donant voltes sobre una roda. Jo vull menys turisme i de qualitat, hi ha maneres de fer-ho. Col·lapsar un territori és fer terrorisme.” I una tercera veu resumeix el sentiment compartit: “Quin horror! (…) El poble estava massa ple. Fa anys que se n’ha anat de les mans”.
Preveient un altre estiu marcat per la saturació, entitats de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera van decidir mesos enrere unir forces sota la campanya “Canviem el rumb: posem límits al turisme”. L’objectiu d’aquesta aliança és coordinar accions i mobilitzacions ciutadanes per posar fre a un model turístic que consideren insostenible. La plaça Biosfera de Maó, els carrers de Palma i altres espais públics han esdevingut escenaris de protestes que reclamen mesures reals i efectives per protegir el dret a l’habitatge, reforçar els serveis públics i garantir la preservació del medi natural.
Com a resposta institucional, el govern balear ha decidit incrementar l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) per als mesos d’estiu de 2025, una mesura que busca contenir l’allau de visitants i compensar-ne l’impacte ambiental. Tot i això, molts sectors socials i entitats crítiques amb el model actual consideren que aquest tipus d’accions no aborden el problema de fons. Iniciatives com “Menys turisme, més vida”, a Mallorca, o la plataforma “Canviem el Rumb” reclamen un canvi de paradigma: no es tracta només de regular, sinó de replantejar completament la relació entre els ingressos generats pel turisme i la qualitat de vida dels residents.