Docents de Llengua i Literatura Catalana dels instituts de Catalunya han expressat el seu malestar i disconformitat amb un dels criteris de correcció de les proves d'Avaluació de Diagnosi de 2n d'ESO. El document enviat pel Departament d'Educació de la Generalitat als centres, i al qual ha pogut tenir accés El Nacional.cat, especifica que “els errors ortogràfics i gramaticals no s'han de tenir en compte, llevat que dificultin seriosament la comprensió del significat de la resposta”. Els professors amb qui aquest mitjà ha pogut parlar asseguren que “no tenir en compte aquests errors representa una estafa social i acadèmica”, mentre que des del Departament expliquen que aquestes proves avaluen la comprensió oral i escrita, però no l'expressió escrita, i per això no es té en compte l'ortografia.
Tot i que la prova té mer caràcter formatiu i orientador per als docents i per al conjunt de la comunitat educativa, és obligatòria i els centres han d'enviar els resultats al Departament perquè el Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu elabori un informe global dels resultats. La prova, que es va dur a terme entre el 24 d'abril i el 16 de maig, avalua les matèries de Matemàtiques, Llengua Catalana i Literatura, Llengua Castellana i Literatura, Llengua Estrangera (anglesa, francesa i alemanya) i Ciències Experimentals. La decisió de no tenir en compte els errors ortogràfics no és nova, l'any passat ja es va aplicar, segons assenyalen des del Departament.
Malestar entre els professors de Llengua Catalana
Els docents creuen que “tot i que la iniciativa és bona per conèixer el nivell de l'alumnat, no es fa una correcta praxi”, diu un professor d'un institut de Reus, el qual ha volgut mantenir l'anonimat, en declaracions a aquest mitjà. El fet que no s'hagi de tenir en compte l'ortografia i la gramàtica, creuen que resta importància a la seva tasca de professors de llengua catalana. Per això, el reusenc assenyala que “és una estafa social i acadèmica” i provoca un sentiment descoratjador als docents, que no accepten “que s'hagi tirat la tovallola, deixant de banda l'ortografia”, afegeix un altre professor, en aquest cas d'un institut del Prat de Llobregat.
Els docents expliquen que cada vegada es cometen més errors ortogràfics i que aquesta no és la manera de corregir aquesta manca d'aptituds de l'alumnat. En aquest sentit, subratllen que “no és una avaluació total, sinó parcial” de les competències. El motiu, indiquen, “és maquillar els resultats i que no siguin tan baixos com en els darrers informes” i creuen que “sortiran uns resultats esbiaixats”. Els últims informes PISA, de 2022 i 2023, van deixar en evidència el sistema educatiu de Catalunya, situant l'alumnat català per sota de la mitjana d'Espanya i amb els pitjors resultats en algunes matèries. Tot i això, les proves d'Avaluació de Diagnosi de 2n d'ESO no formen part de l'informe PISA, on sí que s'avalua l’ortografia en les àrees d’expressió escrita.
Concretament a 2n d'ESO, les proves d'Avaluació de Diagnosi se centren a localitzar i obtenir informació; realitzar inferències directes; integrar i interpretar idees i informacions; i reflexionar i valorar informació. Però no l'expressió escrita.
Caràcter formatiu i orientador
La prova avalua les competències i els coneixements amb un caràcter formatiu i orientador per als docents i per al conjunt de la comunitat educativa. Els resultats han de servir als docents per “orientar i organitzar les activitats d'ensenyament i aprenentatge”, apunta el Departament, i per “identificar en cada alumne el grau d'assoliment dels coneixements i els factors que li poden dificultar el seguiment de l'aprenentatge”, afegeixen.