L'estiu a la Costa Brava podria tenir un paisatge diferent. Com a mínim a tres nuclis emblemàtics: Calella, Llafranc i Tamariu. L'Ajuntament de Palafrugell prepara una reordenació de totes les terrasses de bars i restaurant situades, principalment davant del mar, que patiran les retallades de molts espais. Els restauradors i molts dels seus clients han alçat la veu pel que consideren una mesura desmesurada i que els pot comportar, fins i tot, haver de tancar el negoci si no surten els números. Cal tenir en compte que els espais d'interior, normalment, són més petits que la caixa que poden fer amb les taules a l'exterior.

"Salvem Palafrugell"

Així doncs, ha nascut la Plataforma 'Salvem Palafrugell' on posa de relleu que el futur econòmic del municipi està en joc. El departament de Qualitat Urbana de l’ajuntament de Palafrugell és qui impulsa aquest canvi. La Plataforma argumenta: "Bàsicament és tracta d’una exagerada i innecessària retallada de terrasses que implica una dràstica reducció de l’oferta lúdica pels visitants, un fort increment automàtic dels preus de bars i restaurants i una important reducció de llocs de treball del sector turístic". L’actual equip de govern de l’Ajuntament de Palafrugell vol retallar de manera dràstica (entre un 30 i un 50%) l’oferta actualment disponible a les terrasses dels passeigs marítims de Calella, Llafranc i Tamariu: "Si permetem aquesta retallada unilateral i ampliament rebutjada, la meitat dels estiuejants i visitants que hem triat aquestes magnífiques destinacions, no podrem prendre un refresc, fer un aperitiu, dinar o sopar amb els amics davant el mar, com hem fet tota la vida. Un altre efecte perniciós serà una pujada de preus per part dels establiments per tal d’intentar compensar la reducció de clients i els corresponents ingressos. Estem disposats a perdre uns dels nostres espais d’esbarjo més estimats?", amb aquesta pregunta acaben la seva explicació i conviden a tothom per adherir-se a firmar en contra.

Tot i recollir un 70% de opinions contràries a aquesta ordenació, a l’enquesta que el mateix Ajuntament va realitzar dins el procés participatiu, es diu als afectats que la dràstica reducció d’espais per a la restauració no és negociable. Els afectats han elaborat un projecte alternatiu que dona sortida a la situació amb una afectació mínima a la oferta turística. De moment, hi ha més de 1.000 adhesions.

L'Ajuntament defensa més espai per passejar

Per la seva banda, l'Ajuntament de Palafrugell defensa que cal garantir més el gaudir i el passeig de les persones. El govern local de Palafrugell limitarà la fondària de les terrasses a 4’5 metres, i per suprimir la possibilitat d’ocupar espais consensuats amb habitatges o locals annexos. Els hostalers també hauran d’invertir en noves pèrgoles i tendals, excepte a la plaça Promontori de Llafranc, on la coberta anirà a càrrec de l’Ajuntament. El PSC de Palafrugell qüestiona que en l’acord per renovar permisos a la plaça Promontori ja s’insti a retirar elements als concessionaris, i demana que el govern trobi un consens amb els locals afectats en aquest àmbit i en la resta. Per la seva part, Junts també ha mostrat suport als hostalers