El pròxim 22 de desembre. És la data escollida per realitzar la junta de magistrats de les seccions penals de l’Audiència de Barcelona amb l'objectiu d'unificar criteris per aplicar la Llei del ‘només sí és sí’ davant les revisions de les condemnes que se sol·licitin. La junta de jutges de Tarragona s'havia programat per demà, 15 de desembre, i finalment s'ha suspès. Actualment, es desconeix el nombre de condemnes per agressions sexuals que s’han demanat revisar a la baixa amb la nova normativa a Catalunya. Hi ha degoteig de peticions en la majoria de seccions penals. L'entrada en vigor d'aquesta llei que vol protegir la llibertat sexual va ser polèmica davant l’anunci de rebaixes constants de condemnes a agressors sexuals, i la ministra d’Igualtat, Irene Montero, va acusar els jutges de fer una interpretació esbiaixada de la norma.

La Fiscalia de Barcelona ja va informar, a finals de novembre, que fins ara havia presentat dos informes sobre peticions de revisió a la baixa de condemnes i que en totes dues les ha rebutjat, en considerar que la pena és correcta i que està dins dels paràmetres de la norma actual. En els dos casos, la revisió s’ha demanat per a condemnats en la secció setena de l’Audiència de Barcelona. El primer cas és d’una persona condemnada a 10 anys de presó per abusar sexualment d’un menor de 13 anys, en concurs d’un delicte continuat de corrupció de menors, i davant la gravetat dels fets, la Fiscalia considera que no és pertinent cap revisió. En el segon cas, una persona va ser condemnada a 6 anys de presó per una agressió sexual, i demana que se li rebaixi a 4 anys, com fixa ara el mínim de la nova llei. La Fiscalia també s'hi oposa.

 La Fiscalia de Barcelona es remet al decret del Fiscal General de l’Estat (FGE), del 21 de novembre passat, en el qual es fixa que si la pena privativa de llibertat imposada abans de la modificació de la llei és també susceptible de ser imposada amb la nova norma, no caldrà la seva revisió, com es fa habitualment. 

El Tribunal Suprem aprova les revisions

Per la seva part, el Tribunal Suprem ha decidit aquest dimecres que les revisions de les condemnes als agressors sexuals per l'aplicació de la nova llei del 'només sí és sí' s'han de fer a favor del reu, tal com estableix el principi de retroactivitat del Codi Penal. Així ha quedat fixat amb la publicació de la sentència del cas Arandina, del qual ja se sabia la decisió del tribunal des de feia uns dies, que ha acabat imposant una pena de nou anys de presó als acusats quan amb l'anterior llei els hi podria suposar un any més.