La Fiscalia General de l'Estat ha expressat avui la seva solidaritat i suport als fiscals de Catalunya i especialment a la fiscal en cap provincial de Barcelona, Anna Maria Magaldi, i ha lamentat "l'assetjament i els insults" que haurien rebut amb ocasió del judici de l'expresident de la Generalitat Artur Mas.

Va ser divendres al migdia, en la pausa que es va fer a l'hora de dinar, que la fiscal en cap de Barcelona va sortir per la porta principal mentre se sentien alguns crits contra el sistema judicial: "Fora, fora, fora la justícia espanyola". I un parell de "fatxa". Mentre, Magaldi encenia un cigarret i marxava. És just el moment que recull la seqüència. 

via GIPHY

Magaldi va seguir el judici cada dia des de primera fila, just darrere dels acusats i testimonis, i en alguns moments va fer comentaris durant les declaracions i diversos gestos de cara i moviments de cap. Divendres al migdia va marxar i ja no va tornar a la sessió de la tarda, quan el judici va quedar vist per a sentència després de l'últim torn de paraula dels tres acusats. 

Avui, en un comunicat la Fiscalia rebutja l'actitud d'"un grup de radicals concentrats a les portes del Palau de Justícia després de la finalització de la penúltima sessió del judici contra l'expresident Mas i dues exconselleres del seu govern" per desobeir el Tribunal Constitucional en celebrar la consulta independentista del 9-N.

La Fiscalia General de l'Estat ha traslladat a la societat "la seva profunda preocupació pels intents de pressionar la justícia en la seva tasca de fer prevaler l'imperi de la llei".

Al mateix temps, "reafirma el compromís dels fiscals amb aquest compliment de la legalitat davant els que seguint la irracional aventura de la falta de respecte a l'estat de dret intenten imposar-se, mitjançant la violència i l'insult, als qui posen la seva dedicació al servei de la llibertat de tots els ciutadans".

Conclou assenyalant que aquesta llibertat "només és possible des del respecte a la vigència de l'ordenament jurídic".

La seqüència dels fets

Divendres al migdia, pels volts de les dues, el tribunal del cas 9-N aixeca la sessió per fer la pausa per dinar.

Els mitjans gràfics surten a la porta per captar les imatges dels tres acusats sortint del Palau de Justícia, i entre les sortides, capten la de la fiscal en cap de Barcelona, Anna Maria Magaldi. Magaldi surt en mig del "bon cop de falç" del Cant dels Segadors i dels crits que aquests dies s'han sentit a les portes del TSJC: "Fora, fora, fora la justícia espanyola". També se sent algun "fatxa".

Segons els fotògrafs que han estat cada dia seguint el judici, els crits s'han repetit en totes les sessions i indiscriminadament. Fins i tot cridaven quan sortien els advocats dels acusats.

Magaldi baixa les escales fumant i s'atura a la vorera mirant desafiant un grup reduït de persones que crida. "No vaig sentir cap insult", remarca un dels fotògrafs que va veure el moment. En el moment en què la Fiscal en cap de Barcelona es mira el grup, aquest apuja el to dels crits i Magaldi marxa passeig Lluís Companys amunt.

Les imatges enregistrades s'aturen aquí, però, a l'altura del carrer Almogàvers, un jove s'acosta a Ana Maria Magaldi. És un dels joves que estava cridant davant del Palau de Justícia pràcticament cada dia. Segons testimonis presencials, el jove i la fiscal parlen i no es veu cap tipus de tensió. Magaldi aixeca el braç i crida un mosso. S'acosta un agent de seguretat ciutadana i pocs minuts després tothom marxa pel seu compte. Els mossos que hi ha a la cantonada del Palau de Justícia miren l'escena espectants per si se'ls requereix, però finalment Magaldi i el jove marxen, sense que hi hagin d'intervenir.

Presència insòlita de fiscals

Insòlitament, el judici del 9-N ha tingut un públic poc habitual. Ana María Magaldi i el fiscal en cap de Catalunya, que va signar la querella que ha originat el judici, han estat cada dia seguts a primera fila. No és gens habitual.

Tampoc ho és que diversos fiscals hagin anat passant per sala com si supervisessin la feina del seu col·lega, Emilio Sánchez Ulled, fiscal anticorrupció, que la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, va triar expressament per dirigir l'acusació contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau.

Per la sala de vistes del TSJC la setmana passada, durant el judici del 9-N, van passar des de la fiscal del jurat popular, Teresa Duerto, fins al d'Odi i Discriminació, Miguel Ángel Aguilar.