Amb l’objectiu d’acompanyar els ajuntaments en la transformació digital, la Diputació de Barcelona ha creat Local.IA, una iniciativa pensada per facilitar la integració de la intel·ligència artificial (IA) en la gestió pública, especialment als municipis de menor dimensió. Aquest nou recurs vol garantir que cap administració local es quedi enrere a l’hora d’aprofitar les possibilitats de la IA per millorar els seus serveis i fer-los més eficients, propers i personalitzats.

Local.IA és molt més que una plataforma digital: és un ecosistema complet de recursos que inclou eines jurídiques, guies, models pràctics, formació i assistència per aplicar la IA de manera responsable i transparent. Posa a disposició dels municipis tot un conjunt de recursos i suports que permeten fer el pas cap a una administració més digital, proactiva i centrada en les persones.

Els recursos que ofereix es poden adaptar per incorporar les últimes novetats del sector i resoldre les necessitats reals dels equips tècnics municipals. També posa especial atenció en garantir la supervisió humana dels processos automatitzats i en preservar els drets fonamentals de les persones.

©Shutterstock CardIrin

Entre els recursos més rellevants destaca l’assessorament tècnic personalitzat, que ofereix suport directe als municipis per detectar oportunitats reals d’aplicació de la IA en el seu dia a dia. A més, Local.IA impulsa programes formatius pensats per capacitar el personal de les administracions locals, tot ajudant-los a adquirir els coneixements i les eines que calen per afrontar amb seguretat els reptes d’aquesta nova etapa tecnològica. 

Però el projecte va més enllà de la formació o la tecnologia. També ajuda a identificar i a documentar casos d’ús que aporten valor i promou un aprenentatge compartit a través del seu banc de bones pràctiques. En aquest espai, els municipis poden consultar experiències reals i casos d’èxit d’altres ens locals que ja han començat a fer servir la IA per millorar serveis i processos.

Els àmbits d’aplicació són diversos i cada cop més rellevants. En l’atenció ciutadana, per exemple, ja hi ha municipis que utilitzen bots de conversa –chatbots– i assistents virtuals per agilitzar la resolució de consultes i millorar la comunicació amb la ciutadania. En la gestió urbana, es posen en marxa sistemes d’anàlisi de dades que permeten optimitzar serveis com l’enllumenat públic, aconseguint un estalvi energètic significatiu. I en l’àmbit dels serveis socials, la IA ajuda a identificar situacions de risc de forma anticipada i actuar de manera proactiva, reforçant la capacitat preventiva dels ajuntaments.

©Shutterstock TippaPatt

Per tal d’orientar aquest procés de transformació, Local.IA ha elaborat el “Llibre Blanc de la IA al món local”, una guia que ofereix un marc teòric i pràctic per implementar la intel·ligència artificial de manera ètica, sostenible i útil per a la ciutadania.

Local.IA forma part del compromís de la Diputació de Barcelona amb la Xarxa de Governs Locals Intel·ligents, una aliança entre la Generalitat de Catalunya i les diputacions catalanes per impulsar un model de digitalització col·laboratiu, basat en l’intercanvi de dades i bones pràctiques. Aquesta aposta per un treball en xarxa respon a una realitat: el 90% dels ens locals catalans no disposen dels recursos suficients per afrontar projectes digitals complexos.

Amb la mateixa voluntat de suport, la Diputació ha destinat prop de vuit milions d’euros de fons europeus NextGenerationEU al projecte DIGITAL DIBA, que ja ha modernitzat les infraestructures tecnològiques de 264 ajuntaments.

Més informació a www.diba.cat/ca/web/local-ia

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el setembre de 2015, i que formen part de l’Agenda global 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.