En llibertat i sense mesures cautelars. Així ho ha decidit la titular del jutjat d'instrucció número 26 de Barcelona per a vuit dels detinguts per la presumpta trama de corrupció en les obres de l'AVE.

El jutjat ha aixecat aquest dijous el secret de sumari i set dels detinguts han estat posats a disposició judicial com a detinguts, mentre que un ha comparegut després d'haver estat citat en la causa, que s'ha obert pels delictes de falsedat en document oficial, malversació, prevaricació i suborn. Aquesta relació de delictes és provisional i es concretarà a mesura que avanci la investigació, segons el TSJC.

La trama corrupta en les obres de l'estació de l'AVE a la Sagrera va utilitzar presumptament materials i tècniques de qualitat inferior als pressupostats i certificats per tal d'inflar els seus beneficis, segons manté la Fiscalia Anticorrupció en la seva querella.

El fiscal Anticorrupció Emilio Sánchez Ulled acusa vint persones, entre càrrecs d'Adif, responsables d'obra i directors tècnics de contractistes, d'inflar la facturació en la construcció de l'estació de l'AVE a la Sagrera i els seus voltants fins a causar un desviament de 82 milions d'euros.

La querella es basa en les auditories que el mateix gestor d'Infraestructures d'Adif va portar a la Fiscalia Anticorrupció, després de detectar "excessos", tant qualitatius com quantitatius, en les certificacions d'obra de tres treballs pròxims a l'estació de la Sagrera, entre els anys 2008 i 2010.