El jutge de l'Audiència Nacional ha deixat en llibertat amb càrrecs, i sense mesures cautelars, els quatre nous acusats en l'operació Judes. Tots quatre han declarat aquest matí per videoconferència des dels jutjats de Sabadell i Mollet del Vallès. Se'ls acusa de pertinença a organització terrorista. 

L'Audiència Nacional ha citat, aquest matí, a declarar en qualitat d'investigades sis persones més en el marc de l'operació Judes. Dues d'elles ja van ser detingudes i posades en llibertat amb càrrecs el 23-S durant l'operatiu que la Guàrdia Civil va dur a terme a municipis com Mollet o Sabadell. Avui han declarat quatre dels investigats. Els altres dos ho faran el 6 de juliol.

 

L'advocada dels encausats, Eva Pous, ha explicat que s'han acollit al dret de no declarar i només han respost a les preguntes de la defensa relacionades amb el seu arrelament al territori. "Ja no esperaven noves citacions perquè les detencions del 23 de setembre tampoc tenien sentit d'existir, veient com s'ha anat desenvolupant tot. Per tant, la primera sorpresa és que hi hagi una causa de terrorisme sense una organització terrorista, que s'acusi de tinença d'explosius sense explosius segons la pròpia Guàrdia Civil i que la causa, no només no continuï, sinó que continua avançant amb noves imputacions i entenent que això pot ser un xiclet que l'Audiència Nacional pugui anar estirant amb la intenció d'atemorir la població i intentar que es deixin de mobilitzar", ha dit Pous a la sortida de la vista.

Mobilitzacions de suport

Més d'un centenar de persones s'han concentrat a les portes del jutjat per donar suport als investigats.

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló ha reactivat la causa en què investiga un grup dins dels CDR denominat Equip de Resposta Tàctica (ERT) que buscaria la independència de Catalunya "per qualsevol via, inclosa la violenta".

En la cèdula de citació d'un dels nous imputats, a la qual ha tingut accés Europa Press, l'instructor l'investiga per la seva "integració en el denominat ERT, grup fortament organitzat i clandestí, els membres clamen per un augment manifest de la radicalitat de les seves accions ".

Segons García Castelló, aquest investigat "tenia coneixement dels fets que s'estaven desenvolupant en el 'laboratori clandestí' on preparaven i confeccionaven diversos compostos explosius, principalment tèrmit, així com també hauria servit per a l'emmagatzematge i dipòsit per a tercers de diferents precursors i substàncies químiques perilloses ".

També destaca la seva "participació activa i determinació mostrada en els fets violents ocorreguts els dies 14 i 15 d'octubre a l'Aeroport de Barcelona i la Delegació de Govern a Catalunya", així com a la participació en els fets violents arran de la sentència de l' Tribunal Suprem i bloqueig de la frontera francoespanyola entre els dies 11 i 13 de novembre de 2019 per membres dels CDR.