Laila Millet, filla de l'expresident del Palau de la Música Fèlix Millet, ha assegurat davant la magistrada de Barcelona que tots els seus béns han estat sempre a disposició de la justícia i que mai va tenir intenció d'ocultar rendes de lloguers d'immobles embargats per a evitar indemnitzar a l'entitat cultural per l'espoli, pel qual va ser condemnat el seu pare, que va morir a 87 anys, el març de 2023, segons fonts judicials. Laila ha declarat com a investigada davant la titular del jutjat d’instrucció 12 de Barcelona, aquest dijous la tarda per videoconferència des de la ciutat nord-americana de Wisconsin, on resideix actualment. En la sentència del Palau, dictada per l’Audiència de Barcelona, Laila Millet, va ser condemnada a retornar 112.783 euros al Palau de la Música com a responsable a títol lucratiu perquè el seu casament es va pagar amb fons de l'entitat.
En aquesta causa, s’investiga Laila Millet, al costat de la seva germana Clara,a més de l'exresponsable econòmic del Palau de la Música Jordi Montull, l'esposa i la filla d'aquest, arran d'una denúncia de la Fundació del Palau de la Música que els acusa de maniobrar per a impedir l'execució de la sentència que ordenava retornar a l'entitat cultural els 23 milions d'euros espoliats. Inicialment, Clara també havia de declarar com a investida aquest dijous també per videoconferència, des d’Austràlia, on viu, però no s'ha fet.
Immobles llogats
En concret, els advocats del Palau, alertats per Hisenda, sostenen que els investigats van ocultar ingressos percebuts per diversos immobles llogats que havien estat embargats en el procés judicial i van subscriure contractes d'arrendament amb un dret d'adquisició preferent amb l'única finalitat d'evitar rescabalar al Palau, que de moment només ha recuperat uns 14 dels 23 milions saquejats.
Només l'herència de la mare
En la seva declaració, Laila Millet ha defensat que els seus béns han estat sempre a disposició de la justícia i que mai ha tingut intenció d'ocultar cap ingrés, inclosa l'herència de la seva mare, morta fa set anys, per a impedir l'execució de la sentència del Palau, segons informa l’agència Efe. Hi precisa que fonts jurídiques han explicat que Laila i Clara Millet van renunciar a l'herència del seu pare perquè això hauria implicat assumir el seu deute davant els tribunals.
No obstant això, les filles sí que van acceptar l'herència de la mare, Marta Vallès, condemnada també a títol lucratiu per l'espoli, encara que van presentar un concurs de creditors davant la justícia argumentant que els deutes del llegat superaven els actius patrimonials de la mare, que n'érem força.
Actualment, un jutjat del mercantil de Barcelona ha designat a un administrador concursal que ha d'acordar la venda dels béns i decidir sobre el seu repartiment als diferents creditors de l'herència de Vallès, entre els quals es troba el mateix Palau de la Música.
Precisament, el febrer passat, el Palau de la Música va comprar per 780.000 euros la macrofinca que Fèlix Millet tenia a l'Ametlla del Vallès i que s'havia posat a subhasta diversos cops sense obtenir comprador. El benefici obtingut de la compra de la propietat havia de servir per tornar part dels diners al Palau, i amb aquesta compra s'evitarà que el benefici quedi més menguat.
Segona investigació oberta
Fèlix Millet, mort fa dos anys, també va ser investigat en aquesta causa, que es va obrir l'octubre de 2022, i va arribar a declarar davant la justícia per aquests fets. Aquesta és la segona causa que es va obrir als exresponsables del Palau per intentar burlar presumptament la seva obligació d'indemnitzar al Palau de la Música. A més, Millet va ser investigat també per un jutjat de Granollers (Barcelona) per la desaparició de béns embargats a la seva casa, un piano de cua i uns ullals d'ivori, entre altres.
Per la seva part, Montull i la seva esposa van ser jutjats per l'Audiència de Barcelona, que els va absoldre, d’haver ocultat uns 32.000 euros que va cobrar pel lloguer d'una finca del Masnou embargada pel cas Palau des del 2012. El tribunal va concloure que no s'havia demostrat que haguessin amagat aquests diners a la justícia, ni que volguessin dilatar el procés per rescabalament del Palau.