El vicerector de la Universitat de Barcelona, Josep Antoni Plana, ha volgut deixar clar que els comptes de la UB estan "nets" i que "no tenen res a amagar". Ho ha dit arran de les informacions difoses a la Cadena Ser, que indicaven que hi ha 800.000 euros no justificats als comptes de l'Institut de Formació Contínua (IL3), fundació vinculada a la UB.

Tot i això, el vicerector ha volgut deixar clar que la Fundació és privada amb una "personalitat jurídica pròpia i diferenciada de la UB. Per això, ha assegurat que es gestiona amb fons privats i que els treballadors no són públics, tot i que n'hi ha que també treballen a la UB en règim de funcionari. Segons la Universitat, els cursos en qüestió són alguns dels que IL3 imparteix a través de "propostes alienes a l'institut", que són proposades per "especialistes" en les matèries i dirigides per aquests.

Per aquest motiu, el vicerector assegura que les despeses es pagaven amb càrrec als ingressos generats per aquests programes (el 76% dels quals prové de les matrícules), i que tenen "naturalesa privada i no pública". Des de la UB, asseguren que "no hi ha cap relació amb el pressupost de la UB" i que "en cap cas", es poden haver carregat als comptes de la Universitat. 

Millores, després de l'auditoria

L'alt càrrec de la universitat també ha volgut deixar clar que en l'auditoria referent a l'any 2011 hi havia "incidències" i aspectes "millorables", però que no són "irregularitats" ni res que pugui tenir caràcter "penal". Tot i això, ha assegurat que un cop en van tenir constància, es van prendre mesures per millorar en aquest aspecte. 

Una mostra d'això, segons Plana, és que en les auditories dels exercicis posteriors, l'empresa auditora (KPMG) no fa constar cap més advertiment sobre dubtes comptables, i hi ha una "reducció significativa de l'import d'aquestes factures per despeses". A més, en els anys posteriors, asseguren que no es detecten més incidències. 

A més, destaquen que la direcció de l'IL3 continua "treballant en la millora dels processos de gestió", i molt especialment, "en la motivació i justificació de les despeses".

Despeses sota sospita

Segons les informacions periodístiques fetes públiques avui, entres les despeses de l'IL3 hi havia des de cremes antiarrugues fins a dinars de 100 euros en ple mes d'agost. Segons el vicerector, però, són "justificables", i ha posat l'exemple de les "cremes", ja que assegura que es fan cursos "d'estètica" que poden requerir aquest tipus de materials.

Les despeses corresponen a 46 professors que havien impartit classes a l'Institut de Formació Contínua (IL3) entre el 2009 i el 2014. Segons ha informat la SER Catalunya, les despeses estarien teòricament destinades a la docència, però les auditories haurien detectat que algunes de les factures no tenen res a veure amb les seves funcions i, que fins i tot, s'havien realitzat durant l'estiu, quan la universitat no està oberta.

L'any 2010, per exemple, 44 professors van passar 4.700 euros de despeses cadascun de mitjana. Entre les despeses, hi hauria un entapissat de mil euros, 300 euros en cremes facials, 500 dòlars en nits d'hotel als Estats Units al juliol, un portàtil Apple o 80 euros en DVDs de Joc de Trons i 50 en Ombres de Grey.

Sobre les despeses referents als entapissats, i preguntat per la premsa sobre una possible justificació, el vicerector de la universitat ha assegurat que no en té constància, però que en cas que fos cert, s'hauria d'investigar, perquè reconeix que és difícilment justificable.