La mesquita Annour de Ripoll, en la qual va treballar fins al juny l'imam membre de la cèl·lula dels atemptats de Barcelona i Cambrils, Abdelbaki es Satty, té problemes per trobar un nou líder espiritual: "Tenen por".

Així ho ha explicat el president de la Comunitat Islàmica Annour de Ripoll, Ali Assid, que ha detallat que aquest dijous a la tarda van entrevistar un candidat que va acabar rebutjant el lloc "per tot el que ha passat".

El president del centre ha dit que desconeixia que Es Satty havia estat empresonat i que, en cas que ho hagués sabut, no hauria estat l'imam del centre.

Certificat de penals

Per això, a partir d'ara s'exigirà el certificat de penals a tots els candidats, malgrat que a Espanya les mesquites no tenen l'obligació de fer-ho, defensa.

Preguntat per què a Bèlgica sí que van demanar un certificat de penals a Es Satty quan van detectar discursos radicals, ha respost que a la mesquita de Ripoll mai no va llançar missatges sospitosos: "Això, aquí dins; a fora ja no sé què feia".

Imam en funcions

Des que l'imam Es Satty va abandonar la comunitat al juny, "dient que se n'anava al Marroc per assumptes personals", la mesquita no té líder espiritual. Els membres de la comunitat Annour s'alternen des de fa una mica més de dos mesos per exercir d'imam en funcions: aquest divendres li toca al secretari, Hammou Minhaj, que ha explicat que, després dels atemptats, "està tothom afectat, en xoc, però es treballa per intentar recuperar la normalitat".

Poca afluència a la mesquita

Assenyala que l'afluència al centre ha minvat "perquè la gent té por", com reflecteix que poc abans de les 13.30 hores d'aquest divendres -el dia més important de la setmana per a l'islam- només hi hagués un home resant.

La d'Annou és una de les dues mesquites que té Ripoll i es va crear fa un any i vuit mesos amb Es Satty com a imam: "Això va començar amb ell. Vam haver d'obrir un altre centre al poble per motius d'espai, i ell ha estat el primer i únic imam".

Dues mesquites

Tant Minhaj com Assid insisteixen que es va haver d'obrir una altra mesquita perquè no hi havia espai per a tots els fidels, i neguen que la seva mesquita s'obrís per discrepàncies amb la comunitat de l'altre centre, El Fath, el més antic del municipi i obert fa uns 15 anys.

El Fath és la mesquita principal de Ripoll, està ubicada a pocs metres del centre en el qual va exercir Es Satty, al carrer de Vallfogona, i "sempre està plena de gom a gom", segons explica un veí.

Però aquest centre roman tancat des dels atemptats de dijous, i Minhaj ha explicat: "No sé si ells tenen por. Nosaltres seguim oberts, encara que amb l'horari canviat, per acollir tothom i acompanyar-los, i també per donar les explicacions necessàries que ens demani la premsa".