La jutgessa de violència masclista Francisca Verdejo, acusada de maltractament institucional cap a víctimes de violència de gènere i vicària, deixarà els jutjats de Catalunya per ser magistrada a Granada. Segons ha avançat el Tot es mou de 3Cat, Verdejo anirà a cobrir una vacant a l'audiència provincial, però ho farà en una secció on no jutjarà casos de violència de gènere contra les dones. Víctimes de violència de gènere van alçar la veu fa uns mesos contra la magistrada Verdejo —titular del jutjat número 2 de violència contra la dona de Barcelona i membre de la Mesa contra la Violència Masclista de l'Ajuntament de Barcelona— denunciant que se sentien maltractades. El mes de febrer un grup de dones es va concentrar davant l'Ajuntament de Barcelona cridant consignes com “jutgesses patriarcals fora dels tribunals” i mostrant pancartes amb la cara de Francisca Verdejo. En una altra pancarta es podia llegir “Francisca Verdejo, per culpa teva els nostres fills estan amb els nostres agressors”.
Revictimització als jutjats
En concret, Madres Protectoras de Barcelona és el col·lectiu que ha denunciat aquestes pràctiques i en declaracions a 3Cat, el mes de març, van explicar que “quan vam començar a parlar entre nosaltres ens vam adonar que aquesta jutgessa té un patró. A totes ens ha tractat igual”. Expliquen que s'han sentit revictimitzades a l'hora de declarar, quan la jutgessa els ha qüestionat per què no havien denunciat abans o els ha titllat de mentideres. Segons ha relatat una de les víctimes, mentre relatava la violació que la va deixar embarassada la jutgessa li va preguntar: “No tenia l'opció de marxar i dir-li ‘aquí et quedes i si vols et fas una palla’?” A més, també han detallat la falta de comprensió de la magistrada: “Jo vaig demanar una mampara que em separés del meu agressor i em va obligar a estar asseguda al seu costat durant hores”.
Segons han explicat les afectades, durant el seu testimoni la jutgessa les interromp, no els deixa explicar i fa comentaris amb biaixos patriarcals, fins i tot, acusant de mentidera enmig del procés judicial a una de les denunciants. En canvi, segons detallen, als homes acusats els mostra molta més empatia i fins i tot els insta a lluitar per la custòdia dels seus fills després d'una situació de maltractament. Les víctimes han reclamat en diverses ocasions que Verdejo fos revocada del càrrec i que es revisin les sentències dictades. Segons elles, les ha humiliat a l'hora de fer les declaracions i se'ls han denegat proves i testimonis. Malgrat que el Codi Civil català està modificat perquè no es puguin imposar custòdies compartides quan existeix una denúncia per violència de gènere, la jutgessa Verdejo les continua imposant, segons apunta el diari Público citant fonts judicials.
Queixes sobre Francisca Verdejo
En paral·lel, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) també ha rebut queixes sobre aquesta magistrada. Verdejo va demanar empara al CGPJ per la manifestació en contra d'ella que es va produir el passat 27 de març a la Ciutat de la Justícia. La jutgessa denuncia “injúries, improperis, menyspreus i greuges dirigits directament a inquietar i atacar la seva independència judicial”. El cas també ha arribat al Parlament, ja que la portaveu adjunta d'ERC, Ana Balsera, va presentar el passat mes de març una sol·licitud d'empara a la Mesa del Parlament després que Verdejo elevés una queixa al CGPJ per una intervenció seva en ple en la qual qüestionava la seva gestió. “Entren al jutjat com a víctimes de violència masclista i surten pitjor, sent víctimes de violència institucional. (…) S'està desemparant totes les víctimes”, va dir Balsera.
La regidora dels republicans a l’Ajuntament de Barcelona Eva Baró també va rebre una queixa de la titular del jutjat de Violència sobre la Dona número 2 de Barcelona per unes declaracions a premsa, d'igual forma relatives a les denúncies públiques que ha rebut la magistrada “per exercir violència institucional”.