El jutge d'instrucció del cas Cursach, Miguel Florit, ha ordenat la devolució dels telèfons mòbils i del material informàtic requisat a dos periodistes de Diario de Mallorca i Europa Press l'11 de desembre per esbrinar l'origen de diverses informacions que van publicar sobre aquest cas.

Els dos periodistes han estat requerits per telèfon perquè recullin els seus mòbils, si bé la defensa que els representa demana que la resolució "es notifiqui en la forma deguda", "amb assenyalament de dia i hora per a la devolució" del material requisat.

En el cas Cursach s'investiga, entre moltes altres coses, una presumpta trama de connivència entre responsables de discoteques i locals de lleure i policies locals de Palma i Calvià per afavorir els negocis de l'empresari Bartolomé Cursach, dominador durant dècades de la nit mallorquina.

La Policia Nacional va detenir el dia 18 de desembre, per revelació continuada de secrets en el cas Cursach, un inspector que va ser responsable del grup de blanqueig de la prefectura de les Balears que va investigar aquesta presumpta trama de corrupció i un altre agent que va intervenir en el cas.

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears va admetre a tràmit aquell mateix dia la querella dels dos periodistes -José Francisco Mestre, de Diario de Mallorca, i Blanca Pou, de l'agència Europa Press- i de les seves empreses contra el jutge Florit, després que va manar que es requisessin els telèfons a tots dos professionals i dos equips informàtics de l'agència de notícies a Palma per investigar la filtració.

Dret al secret professional del periodista

La sala civil i penal de l'alt tribunal ha assumit l'estudi de la denúncia, plantejada pels presumptes delictes de prevaricació judicial, contra la inviolabilitat del domicili i contra l'exercici del dret al secret professional del periodista.

En un escrit amb data d'avui, la defensa dels periodistes demana a l'administració de justícia que se'ls citi amb "dia i hora" i "amb la forma deguda" per a la devolució dels aparells confiscats. També demana que se'ls informi per escrit del lloc o llocs on han estat dipositats aquests mòbils i ordinadors, quines persones hi han tingut accés i quina inspecció, escorcoll, còpia o manipulació se n'ha fet.

"En cas que s'hagin extret, copiat i examinat dades dels esmentats dispositius", es requereix que se'ls informi per escrit de les dades extretes, copiades i examinades i del lloc on s'han emmagatzemat.