El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que investiga l'origen de la fortuna de la família Pujol, ha citat divendres vinent 7 de febrer en qualitat d'investigat al primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, perquè declari per un nou possible delicte de blanqueig en relació amb la societat Grand Tibidabo, que va fer fallida el desembre de 1999 i els actuals propietaris del qual acusen la família de blanquejar a Andorra diners de l'empresa quan estava dirigida per l'empresari Javier de la Rosa.

En una interlocutòria firmada aquest dilluns, a què ha tingut accés Europa Press, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 inclou la declaració de Pujol Ferrusola en un llistat de diligències d'investigació acordat a petició d'aquesta societat. Se li preguntarà en relació amb un informe policial que tracta sobre la troballa de diners en comptes d'Andorra provinent de Catalana de Mitjans de Comunicació I Edicio, segons assenyala la resolució.

Segons el parer del magistrat aquesta diligència, entre altres d'aprovades, resulten "pertinents, necessàries i proporcionades" a les finalitats de la investigació judicial, "podent conduir la pràctica de les mateixes (...) a l'esclariment dels fets objecte d'investigació i a la determinació de l'eventual responsabilitat dels investigats i de les societats objecte d'investigació".

L'interlocutòria dona resposta a un escrit de petició de proves que va ser presentat per la representació de la mercantil Grand Tibidabo S.A el mes de juliol passat a què es va oposar la defensa dels Pujol interessant a més l'expulsió de la mercantil com a acusació popular per trobar-se en liquidació. Anticorrupció, per la seva part, va informar a favor de mantenir Grand Tibidabo acusant en el procediment.

A la seva interlocutòria, el jutge de la Mata recorda que el manteniment d'aquesta acusació popular ja va ser resolt per la Sala Penal de l'Audiència i afegeix que Grand Tibidabo, de la que precisa que "està en procés de liquidació, però no liquidada", exerceix l'acusació popular des d'abans de l'acord de liquidació de l'entitat, de manera que "indiscutiblement es mantenen les capacitats de la part per atendre les situacions i relacions jurídiques pendents", en relació amb els delictes investigats.

Rebuig de proves

Quant a la prova documental sol·licitada, el jutge de la Mata rebutja proves sol·licitades per Grand Tibidabo, com són diversos testimonis realitzats en l'àmbit d'una investigació de l'Audiència Provincial de Barcelona perquè "no s'exposa ni justifica a la sol·licitud la relació que persones i documents tenen amb els fets investigats en aquesta causa".

Sí s'accepten, tanmateix, altres documents, com l'informe policial denominat Coterma-Armad Caraben, relatiu a manipulació de comptabilitat, i la declaració a l'esmentat òrgan de l'administrador de Coterma i president de Predeusa, Armando Carabén Ribó, així com un ofici de l'AEAT i la resposta al mateix per part del departament de finances de la Generalitat de Catalunya.

El mes de setembre passat, De la Mata va acordar prorrogar fins al 23 de març de 2021 la instrucció del denominat 'cas Pujol', en el qual hi ha imputades més de 30 persones, entre elles Jordi Pujol Soley, la seva esposa Marta Ferrusola i els seus set fills per delicte fiscal, contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals i organització criminal.

El magistrat ja va acordar el 2016 la complexitat d'aquesta causa en tant que la investigació recau suposadament sobre una organització criminal, té per objecte nombrosos fets punibles, molts d'investigats i per tant és necessari analitzar abundant documentació i realitzar actuacions a l'estranger.