El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que investiga el presumpte origen il·lícit de la fortuna de la família Pujol, ha autoritzat a Jordi Pujol Ferrusola i al seu germà Oleguer a desplaçar-se a Andorra el juliol per assistir a una audiència judicial en qualitat de perjudicats, però els prohibeix "acudir a qualsevol institució financera de qualsevol naturalesa" amb seu al principat.

Aquesta decisió arriba després que així ho sol·licitessin els fills de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol el passat 1 de juny. Argumenten que han d'anar a Andorra el 8 de juliol per assistir a l'acte d'una audiència judicial en la qual han estat citats ambdós en qualitat de perjudicats.

El més gran dels germans Pujol, Jordi, està en llibertat sota fiança després que el desembre de 2017, després d'abonar 500.000 euros, abandonés la presó madrilenya de Soto del Real, en la qual va romandre vuit mesos. Llavors, De la Mata li va prohibir sortir d'Espanya i es va acordar que havia d'acudir setmanalment a firmar als jutjats.

Només poden viatjar a Andorra el 8 de juliol

Ara, dos anys i mig després i amb la instrucció encara oberta, De la Mata atén la sol·licitud dels germans i els autoritza a viatjar "exclusivament el dia 8 de juliol de 2020" per complir aquesta citació de l'autoritat judicial estrangera. "Amb l'únic, exclusiu i excloent propòsit de comparèixer en l'acte del judici oral", indica en la seva providència.

A més, el magistrat assenyala que amb l'objectiu de "mantenir la virtualitat de les mesures cautelars" els prohibeix entrar en entitats bancàries i mantenir qualsevol trobada o reunió en qualsevol lloc del Principat "amb persones vinculades directament o indirectament a entitats bancàries, financeres o mercantils".

El magistrat investiga des de fa anys l'expresident català Jordi Pujol, a la seva dona, Marta Ferrusola, i els seus set fills pel presumpte origen il·lícit de la seva fortuna i, en el marc d'aquesta instrucció, va ordenar l'abril de 2017 l'ingrés a presó del fill gran pels delictes de blanqueig continuat de capitals, frau fiscal i falsedat documental. Va romandre en presó preventiva fins al desembre d'aquell any, quan el magistrat va reduir la fiança inicial de tres milions a 500.000 euros.