El jutge Manuel García Castellón ha prorrogat 2 anys més la presó preventiva de l'excomissari José Villarejo, empresonat des del 5 de novembre de 2017, en veure "evident" el risc fuga per la seva "capacitat econòmica", com demostren els 16 milions de patrimoni que se li han descobert.

El jutge de l'Audiència Nacional ha adoptat aquesta decisió en una interlocutòria de 19 pàgines, després que la Fiscalia Anticorrupció i l'acusació que exerceix Podemos reclamessin la pròrroga de la presó per risc de fuga, de destrucció de proves i de reiteració delictiva, els tres aspectes que ha tingut el jutge en compte per acordar-la.

Sobre el risc de fuga, el jutge destaca la "seva capacitat econòmica", "l'alt nivell econòmic descobert", a través d'un patrimoni que en alguns casos està a nom de terceres persones.

S'estima que compta amb un patrimoni de més de 16 milions d'euros a Espanya i a l'estranger, la qual cosa, segons el jutge, demostraria "una estructura financera capaç de generar estructures per sostreure's de l'acció de la justícia".

A tot això s'uneix "la possessió de dos DNI amb identitats que no li corresponen i que no va tornar en el moment del seu pas a la jubilació" i d'"un passaport espanyol amb fulls en blanc que li va ser confiscat".

Tots aquests elements, a més de l'estructura societària que Villarejo va desplegar "per tot el món" i que ha portat a lliurar les corresponents comissions rogatòries, "evidencien" per al magistrat, que l'"estructura de l'investigat podria ser utilitzada per sostreure's de la present causa".

Juntament amb el risc de fuga, també aprecia un "alt risc" de destrucció de proves i explica que la investigació ha permès conèixer "el destí dels diners il·lícitament obtinguts" a través del seu entramat societari, "diners que al seu torn procedeix de transaccions bancàries que permeten conèixer l'origen nacional i internacional de les quantitats que li van ser abonades", que ha portat a l'obertura de les corresponents peces de la causa i que el jutge eleva ja a 16.

Actualment, indica la interlocutòria, "donat l'estat de desencriptació" i que s'espera analitzar els àudios de més encàrrecs, "la modificació de la seva situació actual (la de Villarejo) podria afavorir la destrucció de prova tant a nivell nacional com internacional".

El jutge també creu "evident" el risc de reiteració delictiva, recordant que quan se'l va detenir mantenia la seva estructura en funcionament, "destacant com en reiterades converses gravats pel mateix fa al·lusió a què fa més de 30 anys que realitza les activitats" per les que se l'investiga.

A més, "ell mateix va afirmar disposar de diverses còpies del material confiscat", per la qual cosa, si queda en llibertat, "podria ser utilitzat directament per l'investigat per continuar amb l'activitat delictiva.

A la interlocutòria, el magistrat fa un repàs de la causa que es va iniciar arran que un advocat, d'origen equatoguineà, denunciés davant de la Fiscalia Anticorrupció la concessió irregular i arbitrària de visats a ciutadans guineans que implicaven Villarejo i l'excomissari de l'aeroport de Madrid-Barajas, Carlos Salamanca, el germen de l'operació Tándem.

A partir de la seva detenció i amb la confiscació dels nombrosos enregistraments que va anar acumulant, la investigació ha donat peu al llarg d'aquests dos anys a l'obertura d'un total de 16 peces de contingut dispar i que recullen els encàrrecs que va rebre per part de particulars o empreses com el BBVA.