El Departament de Justícia ha anunciat que s’ha publicat la licitació per a la construcció del nou centre obert de la Zona Franca de Barcelona, on destinarà  36,6 milions d’euros. La nova presó podrà acollir unes 800 persones en semillibertat. És a dir, que només van a dormir-hi, en estar al final de la seva condemna. I l’objectiu marcat és que entri en funcionament l'any 2025. En uns altres terrenys de la Zona Franca també està projectada la construcció de la nova presó de dones, prevista pel 2027 i que permetrà tancar l’actual i força antiga presó de dones de Wad-Ras.

Les noves instal·lacions per a interns en règim obert ocuparan un solar de 6.500 metres quadrats, delimitats per la cantonada del carrer A amb el carrer 1 de la Zona Franca. El centre servirà per tancar definitivament l’antiga presó de Trinitat Vella de Barcelona, que ara acull penats en tercer grau,  i que aniran al nou centre de la Zona Franca, com també els reclusos de la unitat oberta d’homes que ara funciona a l’edifici de la presó de Dones de Barcelona (Wad-Ras).

Justícia informa que les 800 places previstes al nou centre cobriran les 603 que sumen la Trinitat i la Unitat Oberta d’Homes de Wad-Ras, i afegiran prop de 200 places més per al compliment de penes en contacte progressiu amb la societat, que és el que ofereix més possibilitats de reinserció, fita que manté l’equip de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró (Junts).

Propostes fins al 31 de gener

La societat pública Infraestrutures.cat  s’encarregarà d’adjudicar la nova construcció de la presó de la Zona Franca. En l’anunci de la licitació es detalla que les ofertes es podran presentar fins al 31 de gener vinent. En concret, hi ha dos lots:  El primer fixa l’obra civil  i arquitectura del nou centre penitenciari, amb un pressupost de 23,3 milions. El segon lot inclou les instal·lacions, amb un pressupost de 13,3 milions d’euros. La durada del contracte és de dos anys i cinc mesos.

Presó Zona Franca. jpg

Foto: Recreació del futur Centre Obert de la Zona Franca /D.J,

La presó de la Trinitat es va inaugurar el 1963 com a presó de dones, i tres dècades després es va convertir en centre penitenciari de joves. A principis del 2008, va ser reconvertida de nou com a centre per a interns que durant el dia treballen a l’exterior, i que tenen l’obligació d’anar-hi a dormir entre setmana i fer-hi tractament sota la tutela dels professionals del centre. La construcció del Centre Obert de la Zona Franca permetrà que, en els terrenys alliberats pel tancament de la Trinitat per part de la Generalitat, s’hi puguin construir habitatges de protecció oficial, equipaments i zones verdes. Fa unes setmanes el Govern va aprovar l’acord amb l’Ajuntament de Barcelona que permet l’operació, força anys esperada pels veïns.

Solar presó Zona Franca

Foto:  Solar de la Zona Franca on es construirà el nou centre penitenciari / D.J.

El tercer grau redueix la reincidència

El Departament de Justícia explica que el disseny del futur equipament  "serà més adequat per a la tasca de reinserció" dels reclusos. Els estudis -afegeix- demostren que el fet d’arribar al final de la condemna de presó en contacte progressiu amb la societat augmenta les possibilitats de reinserció. La taxa de les persones que tornen a delinquir és menor (18,1 % de reincidència) quan els interns arriben a la llibertat definitiva complint condemna en règim obert que quan són excarcerats directament des del règim ordinari (34 % de reincidència).

 

Foto principal: Recreació de l'espai interior de la nova presó de la Zona Franca / D. Justícia