L'Audiència de Barcelona jutjarà a partir d'aquest divendres tres exresponsables de la Fundació Catalunya i Territori, afí a Unió. S'enfronten a penes de fins a 17 anys de presó i estan acusats d'estafar bancs a través d'un conglomerat d'empreses amb el qual també van desviar presumptament més de 200.000 euros a la formació.

La secció sisena de l'Audiència de Barcelona inicia demà el judici a la presumpta trama d'estafa financera, en la que el fiscal, en el seu escrit d'acusació, situa UDC com a responsable civil i li demana que, al costat dels exresponsables de Catalunya i Territori imputats, torni a la seva fundació afí els gairebé 61.500 euros de la suma desviada que encara no ha abonat.

L'origen del procés és una querella de la Fiscalia de Barcelona contra una trama financera integrada per una trentena d'empreses d'escassa activitat que orbitava al voltant del grup empresarial IMS i de la Fundació Catalunya i Territori, que compartien responsables.

La Fiscalia sosté que els acusats van utilitzar aquest grup empresarial, del qual en depenien diverses empreses sense activitat real i gestionades per testaferros, per aconseguir crèdits per anar tapant els forats bancaris que deixaven unes i altres societats, en el que es coneix com a "pilota financera", entre el 2003 i el 2007.

El ministeri públic acusa també els administradors d'IMS d'haver falsificat factures per aconseguir que l'Institut Català de Finances (ICF) els donés el 2003 un crèdit d'un milió d'euros amb garantia hipotecària sobre un immoble, una concessió que la Fiscalia també considera irregular.

En el seu escrit de qualificació, de fet, el fiscal Emilio Sánchez-Ulled constata un "cúmul d'anomalies que apunta raonablement a un inexplicable tracte de favor cap al prestatari" per part de l'ICF, encara que precisa que no s'ha pogut determinar quin responsable de l'entitat pública va realitzar les gestions per atorgar el crèdit "en les concretes condicions en què sorprenentment es va concedir".

Al marge d'aquests presumptes fraus financers, la Fiscalia acusa els responsables del IMS d'haver desviat fons a UDC en pagar, amb diners de la Fundació Catalunya i Territori, nodrida d'aportacions de particulars, mitja dotzena de factures que la formació devia a l'empresa Kontrast per l'organització d'esdeveniments, que ascendien a gairebé 116.500 euros.

En aquest presumpte desviament de fons va resultar clau l'exgerent d'Unió Josep Maria Núñez, que segons la Fiscalia va indicar a Kontrast que carregués a IMS els serveis prestats a la formació, encara que no s'asseurà a la banqueta, ja que va morir l'abril del 2014.

El desviament de fons que denuncia el fiscal es va perpetrar també mitjançant la condonació de les quotes de lloguer per uns locals que Unió tenia arrendats a la seva fundació afí a Tarragona, Lleida i Tàrrega (Urgell) i per la posterior venda d'aquests immobles a la formació democratacristiana a un preu inferior al del mercat.

Quan la instrucció del cas estava pròxima a la seva fi, UDC va pagar a la Fundació 160.000 euros pendents per la compravenda dels locals i altres 35.700 pels lloguers deixats d'abonar des de 2005, encara que la Fiscalia segueix reclamant a la formació -actualment en concurs de creditors- altres 61.500 euros que segons la seva opinió faltarien per eixugar el deute.

Les penes

Als exvocals de la Fundació Joan Albert López i Miguel Ángel Cortés, que també eren administradors del grup IMS, la Fiscalia els demana les més grans penes, de 17 anys de presó, mentre que sol·licita altres 8 per a l'expresident de l'entitat, Josep Boqué, que va ser director general de Consum en els anys 90.

També planteja el fiscal en el seu escrit condemnes de tres anys i un mes per a l'administrador de la constructora Copisa José Cornado, que va aportar fons de la seva companyia perquè el grup IMS eixugués un deute d'1,1 derivada del desviament de fons de la Fundació, i un any i onze mesos per a Xavier Soriano, també vinculat a l'entitat política.

El judici comença aquest divendres però els acusats no declararan fins el 17 de febrer.

El primer dia l'Audiència de Barcelona sentirà l'exposició de les qüestions prèvies i prosseguirà dilluns que ve amb les declaracions dels testimonis, que aniran desfilant davant el tribunal en les pròximes setmanes.

La sala ha permès els acusats que declarin una vegada ho hagin fet testimonis i pèrits, per la qual cosa el seu interrogatori està previst en la recta final del judici.