Les primeres declaracions dels acusats del cas del Palau de la Música han posat veu als milers de fulls del sumari. No han aportat cap nom nou ni cap nova dada rellevant. El més significatiu és l'afirmació de Gemma Montull assegurant que CDC falsificava factures per al Palau.

Dos dels empresaris que ja han declarat, ho han corroborat. I han explicat que Convergència els va fer facturar a nom del Palau de la Música serveis de publicitat i cartelleria i tota una campanya electoral.

L'altra gran revelació va sentir en boca dels dos màxims acusats que, efectivament, Ferrovial feia donacions al Palau, part de les quals anaven a Convergència per poder aconseguir obra pública.

Va ser un cop d'efecte que Fèlix Millet va robar als Montull, que feia una setmana que anunciaven a crits un pacte amb la Fiscalia a canvi d'implicar CDC i sobretot l'extresorer Daniel Osàcar, que tant Millet com Montull van coincidir a dir que era el "Daniel" que apareixia en diversos documents. El mà dreta de l'expresident del Palau, Jordi Montull, també va explicar que Convergència volia més diners i del 3% de les comissions, van passar a cobrir el 4%.

Els morts del Palau

Però cap dels acusats apunta ningú que no estigui en el sumari o que no hagi mort. No hi ha cap acusació sobre la implicació de càrrecs polítics. I ningú aclareix el paper de Germà Gordó, que apareix a la causa en una reunió a l'hotel Diplomàtic. Millet diu que van parlar "d'alguna cosa", Montull que de política i futbol, i Osàcar ni la recorda. De fet, diu que no hi va anar. Entre els morts més citats, Carles Torrent, predecessor del càrrec d'Osàcar com a tresorer de CDC, a qui tothom apunta com a la persona de contacte amb CDC.

Pere Esteve, l'exeurodiputat de CiU i exconseller de Comerç, Turisme i Consum amb el tripartit de Maragall, era president, els primers anys, de la Fundació Trias Fargas, amb qui el Palau signava els convenis per les donacions i que ingressava les comissions de Ferrovial. El va citar Osàcar durant la seva declaració. Esteve va morir el 2005, el mateix any que Torrent.

I la directora financera d'AltraformaMaria Carme Mateo, que és presumptament qui rebia els encàrrecs de Convergència per manipular les factures, però com que va morir fa uns anys ningú sap dir amb qui parlava del partit.

On son els 9 milions?

El que no hi ha manera de saber és on van anar a parar els 9 milions d'euros que van desaparèixer del Palau de la Música i que no s'han pogut documentar de cap manera. El fiscal Emílio Sánchez Ulled ha estat insistent aquesta setmana en els interrogatoris per mirar de trobar una pista que li indiqui on van anar a parar.

Ni Millet ho va deixar clar:  

Fiscal: Pot donar una pista sobre els més de 9 milions i mig que no sabem on son?

Millet: Ni idea. Jo no em vaig quedar ni un duro. No sé si van anar a compte de despeses dels cantaires, músics i jubilats que treballaven al Palau. Quan vaig entrar al Palau moltes coses es pagaven en efectiu.

I davant la insistència del fiscal, Millet es rebel·la: "Que no tinc ni idea de com surten aquests números".

Fèlix Millet declara judici / EFE

Montull tampoc va posar llum als 9 milions:

Fiscal: Queden els famosos 9 milions que no hem estat capaços de saber on són... On són?

Montull: Doncs no ho sé

Fiscal: Totes les quantitats que sortien del Palau...

Montull: Això de CDC no sé quina quantitat era...

Fiscal: No li ho he preguntat encara. Sap on son els diners?

Montull: No.

jordi montull judici

Gemma Montull va intentar justificar-los amb les dietes del cor:

Gemma: A l'Orfeó Català es pagava molt en efectiu. 8.000 euros d'una sortida, 3.000, 2.000...

Fiscal: Era conscient que la majoria de diners en efectiu que sortien no tenien res a veure amb el Palau?

Gemma: Efectivament

Fiscal: 719.000 euros en pagaments a col·laboradors de la Fundació i l'Associació. Eren més en realitat?  

Gemma: Més que això.

Fiscal: Més fins quant?

Gemma: No em sé la xifra. 

Fiscal: Més de 23 milions d'euros?

Gemma: No, no

Fiscal: A més d'això hi havia més pagaments a treballadors en negre? Ho podria quantificar?

Gemma: Sincerament, no. Tota la documentació està a la causa.

Fiscal: Hi ha 9.600.000 que no hem aconseguit saber on van anar a parar.

Gemma: Crec que es podrien ubicar allà. En cap cas es fa menció de sortides en efectiu. No crec que arribés a 9 milions.

Fiscal: Permeti'm que li digui que dubto que amb entrepans del cor es pugui arribar a aquesta xifra.

Gemma Montull declaració judici palau / acn

Més declaracions

Encara falten 6 acusats per declarar. Són empresaris, els advocats Raimon Bergós i Santiago Llopart i l'exassessor fiscal del Palau Edmundo Quintana. Compareixeran el dijous i el divendres.

I encara falta escoltar els responsables civils, entre els quals hi ha les dones de Fèlix Millet i Jordi Montull, empreses, la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana pel frau a Hisenda i Convergència, com a titular dels béns que es podrien acabar embargant. Declararan del 20 al 22 de març.

L'última setmana del mes i tot l'abril està reservat a testimonis, entre els quals hi ha la presidenta del Palau, Mariona Carulla, i el que va ser director general després que esclatés el cas i que va anar trobant més proves del frau i un espoli que va acabar arribant als 23 milions d'euros, dels 3 que havia confessat Millet.