Un grup de joves de Manlleu (Osona) -la majoria, menors d'edat- han denunciat que els vigilants de seguretat no els van deixar entrar dijous al vespre a un acte de la festa major jove del municipi pel seu color de pell, segons ha avançat TV3. Els joves són d'origen marroquí i ètnia gitana, i estudien interposar una denúncia per un delicte d'odi. Des de l'Ajuntament de Manlleu treballen per aclarir els fets i asseguren que tant el consistori com Fes-te Jove, l'entitat organitzadora dels actes, sempre han "rebutjat qualsevol actitud o manifestació de racisme o intolerància". 

Segons el relat de la mare d'un dels joves, Mercè, es tracta d'una colla de joves "diversa" i "quan van intentar entrar a la festa, dos d'ells van passar sense problemes -un dels quals era un dels meus fills-, però a la resta de nois van dir-los que no podien entrar". "Van preguntar per què no podien entrar, però els guardes no els donaven cap explicació, mentre darrere seu anava entrant gent", ha lamentat. També ha afegit que "en el moment que els joves van demanar el full de reclamacions, un dels guardes va dir: Pels meus collons que no entreu". 

Color de pell: motiu per vetar-los l'accés

La Mercè ha lamentat que, pel color de pell dels joves, els passa sovint que no els deixen entrar en festes o locals d'oci nocturn. L'Ajuntament i Fes-te Jove, després que els nois interposessin una queixa formal al consistori, han afirmat en un comunicat que "qualsevol forma d'exclusió, segregació o discriminació a les persones per motiu del seu origen ètnic, la seva cultura o el color de la pell és motiu de condemna". 

Fonts de l'Ajuntament de Manlleu han explicat que des que van tenir coneixement dels fets es van reunir amb totes les parts implicades -els joves, l'entitat organitzadora i l'empresa de seguretat- per parlar del tema i conèixer les diferents versions. Segons expliquen, l'empresa de seguretat assegura que no van deixar entrar els joves perquè van identificar-los amb un "grup conflictiu" del municipi. Tot i això, el consistori assegura que a hores d'ara es continua treballant per aclarir els fets ocorreguts. De moment, l'empresa de seguretat ha apartat la parella d'agents de seguretat de la resta d'actes de la festa major jove de Manlleu.