Jordi Pujol Ferrusola compareix davant el jutge de l'Audiència Nacional novament pel cas de la fortuna familiar. És la tercera vegada i la segona que la Fiscalia plantejarà la presó provisional. Pujol Ferrusola ha declarat durant tres hores i en acabar el Ministeri Públic ha demanat la presó sense fiança com a mesura cautelar.

L'últim cop la Fiscalia també va demanar presó, però finalment el jutge José de la Mata va decidir rebutjar la mesura i només retirar-li el passaport. Avui haurà de tornar a decidir si el tanca a la presó o no durant la instrucció del cas.

De la Mata ha preguntat a Júnior sobre les 19 operacions que recull un informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) que apunta que va ocultar 30 milions d’euros des de l’inici de la investigació el 2012. Segons els investigadors, Jordi Pujol Ferrusola hauria desplegat des del 2012 “una estratègia de despatrimonialització intencionada” per ocultar actius de la família i impedir, d’aquesta manera, que l’Audiència Nacional en decreti l’embargament en cas d’una condemna per aquest cas.

Segons la UDEF, d’aquests gairebé 30 milions d’euros 9,4 milions responen a “negocis jurídics ficticis” que el primogènit dels Pujol hauria utilitzat per ocultar els diners a l’estranger. Uns altres 12,3 milions serien fruit d’inversions “no repatriades” i “pèrdues internacionals fictícies”. La resta, 8,1 milions d’euros, a rendiments que no han estat declarats a la Hisenda espanyola. 

L’informe detalla 19 operacions. El fill gran de l’expresident hauria utilitzat una societat radicada a Mèxic, Ecrem, a més de donacions de 585.000 euros el 2014 a la seva filla Núria que es van traduir en la compra d’un bé immoble a l’empresa del seu pare, préstecs falsos i transferències a les societats mexicanes Forestales i Anzuelos Soluciones SA, així com la inversió de 5 milions de dòlars a un casino a l'Argentina.

L’última vegada que Pujol Ferrusola va comparèixer davant De la Mata va ser el gener del 2016, quan el fill gran de l’expresident va insistir que només repartia entre la família els fins de la gestió de l’herència de l’avi Florenci. Aleshores De la Mata va ordenar la retirada del seu passaport i el va obligar a comparèixer setmanalment al jutjat. A la seva interlocutòria el jutge assenyalava Pujol Ferrusola com el titular de diverses societats instrumentals que no produïen cap valor real i només tenien com a finalitat “canalitzar capitals de suposat origen criminal per fer inversions i despeses a Espanya i a l’estranger”.