La Guardia Civil ha procedit a la presa de manifestació en qualitat d’investigat d’una persona de nacionalitat espanyola i de 18 anys d’edat com a presumpte autor d’un delicte d’humiliació a les víctimes del terrorisme. El jove publicava comentaris humiliants contra les víctimes dels atemptats de Catalunya a través de les xarxes socials.

En un comunicat, el cos policia espanyol ha informat que l’investigat es feia passar per un dels autors dels atemptats que van tenir lloc el passat mes d’agost i que van ser reivindicats pel Daesh. Arran dels atacs terroristes, 16 persones van perdre la vida mentre que un centenar més va resultar ferida.

Concretament, el jove va crear un perfil en Instagram usurpant la identitat d’un dels terroristes abatuts a Cambrils i emprant com avatar una de les fotografies de l’atacant que van ser difoses als mitjans de comunicació els dies posteriors als atemptats.

“Menyspreu, humiliació i amenaces”

Durant la investigació, desenvolupada per el Servei d’Informació, els agents es van adonar que, per mitjà d’aquest compte – que era d’accés lliure per a qualsevol usuari de Instagram – l’investigat va publicar imatges relatives a les víctimes dels atemptats afegint comentaris de “menyspreu i humiliació” envers les mateixes. Així mateix, va abocar amenaces sobre la pròxima comissió d’altres atemptats en diferents llocs d’Espanya.

El jove va arribar a utilitzar algunes de les fotos més cruels dels atacs terroristes qualificant de “escombraria humana” a les persones que van morir o resultar ferides a Les Rambles de Barcelona. A més, feia comentaris sobre el plaer que li produïa veure imatges de la “massacre”.

Davant de l’al·luvió de missatges criticant les seves publicacions, el propi investigat va decidir tancar el perfil investigat, circumstància que no ha impedit als agents aclarir l’autoria de les mateixes.

Des de l’elevació al nivell 4 de l’alerta antiterrorista el passat 26 de juny de 2015, la Guardia Civil ha potenciat les investigacions relacionades amb individus vinculats amb organitzacions terroristes, prestant especial atenció a l’activitat en Internet i en xarxes socials.