Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona han desenvolupat una plataforma web i una aplicació mòbil per a detectar i reportar incidències en les carreteres “en temps real”, amb l'objectiu de fer-les més segures. Es tracta del projecte de la Generalitat i la Diputació de Tarragona 'Cuidem el que ens uneix. Carreteres més segures i sostenibles' per a millorar la seguretat i la sostenibilitat de les carreteres “aplicant tecnologies amb un fort component innovador”, informa la URV en un comunicat aquest dimarts.

Dins de les primeres actuacions, en el marc de l'operació Sensòrica, el grup de Robòtica i Visió Intel·ligents de la URV ha creat una plataforma que dona informació per a detectar problemes en la carretera “en temps real per poder fer recomanacions i prediccions, mitjançant la informació disponible en Internet”. El grup Nanolectronic and Photonic Systems de la URV ha avaluat la viabilitat d'utilitzar els radars que incorporen els vehicles per a “magnificar la detecció d'objectes pròxims i per a comunicar-se amb infraestructures externes”.

El Grup de Fotònica ha creat sensors de boira i de gel i avaluadors de la qualitat de la reflectivitat dels senyals, del coeficient d'adherència en els compostos asfàltics i de la deterioració del paviment, a més d'un sistema amb fibra òptica i IA per a informar de les característiques del vehicle.

Prototip per controlar accessos a ZBE

El grup d'investigació Crises, sobre seguretat informàtica i privacitat en l'entorn tecnològic, ha dissenyat i validat un prototip per a controlar l'accés de vehicles a zones de baixes emissions (ZBE) per a “reduir la contaminació ambiental i millorar la sostenibilitat en la mobilitat”.

Investigadors d'Enginyeria Química i de Química Física i Inorgànica de la URV han treballat per a dissenyar un asfalt “capaç d'autoregenerar les esquerdes de la carretera, utilitzant líquids iònics”, així com de disminuir la contaminació dels cotxes, afegint nanopartícules a l'asfalt que les eliminen.

A principis d'abril, els investigadors del Departament d'Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica de la URV (Universitat Rovira i Virgili) van anunciar la coordinació d'un projecte per protegir la població civil d'atacs amb gasos de guerra química. Aquest projecte internacional, SENSOFT (acrònim en anglès de sensibilitat intel·ligent per a la ràpida resposta a amenaces químiques en espais vulnerables), ha desenvolupat sistemes que detecten gasos com el mostassa o el nerviós. Es poden situar en llocs concorreguts, com ara estacions de tren, aeroports o centres comercials, o en esdeveniments multitudinaris.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!