El sistema de seguretat pública de Catalunya integra Mossos d'Esquadra i Policia Local. I en aquest sentit, els dos cossos tenen la mateixa formació a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

El 60% de la policia de Catalunya són Mossos d'Esquadra i el 40%, Policies Locals. "El camí és anar homogeneitzant per tenir un únic sistema policial", ha dit el conseller, Miquel Buch. i Segons el titular d'Interior aquest percentatge demostra que la Policia Local forma part de la polícia d'aquest país.

Policies locals contra lladres

Avui s'ha presentat l'Informe anual del 2017 de les policies locals de Catalunya amb un augment de la seva activitat un 2'6% des del 2013. Han registrat 100.980 fets delictius i 8563 detencions que representen el 19% i el 18'4% del total de Catalunya.

Les tipologies de delicte es mantenen al llarg dels anys i són sobretot els delictes contra el patrimoni els que assoleixen xifren més alters i representen el 76% del total, els delictes contra la seguretat viària són el 11'5%, els delictes per lesions un 5% i els delictes contra la llibertat i l'ordre públic són un 2'4% i un 1'5% del total.

Hi ha una gran part de la feina de les policies locals destinada a la prevenció i al manteniment de la convivència. En total s'han fet 2.730.543 serveis, que suposa una mitjana de 269'7 serveis anuals per agent.

"Aquestes dades serveixen per conèixer més les necessitats del cos i treballar per un sistema de seguretat robust", ha dit el conseller d'Interior, Miquel Buch, durant la presentació.

Jordi Jardí, director general d'Administració de la Seguretat, ha explicat que les dades serveis "per detectar les necessitats de les policies locals". Destacant que el país continua en un nivell 4 de 5 sobre terrorisme, ha volgut posar en valor les dades de l'Enquesta de SEguretat Pública que fan la millor valoració de les polícies locals de la història dels últims anys.

Agents grans i poques dones

El perfil dels agents de les Policies Locals és d'un home de 45 anys. Hi ha poques dones. 1.274 en concret, que representen un 11'7€ del total del cos i de les quals 97'9% pertanyen a l'escala bàsica. Hi ha 215 caps de policia locals i només 5 són dones.

Pel que fa a l'edat dels 10.850 agents que integren les Policies Local de Catalunya, la mitjana se situa en els 45 anys, tot i que l'any 2017 gariebé un 37% dels policies eren encara més grans. "Això posa en entredit alguns serveis", ha dit Begonya Curto, subdirectora general de Coordinació de la Policia de Catalunya.

Per categories, el 93'1% dels agents pertanyen a l'escala bàsica, el 5'5% a l'executiva i un 1'4% a l'escala superior. Només hi ha un superintendent en tots els cossos, el que equival al Major dels Mossos.