El passat 9 de març, tres joves geòlegs de 28, 29 i 31 anys van quedar sepultats per una roca d'1,9 tones que es va desprendre del sostre d'una galeria al Minador 30, a uns 800 metres de profunditat. Els esforços dels seus companys i dels Bombers de la Generalitat no van servir de res, van morir. Avui s’ha conegut l’informe intern que ha redactat l’empresa que gestiona la mina del Bages, ICL Iberia, que si bé conclou que va ser "imprevisible" també lamenta “errors” de comunicació entre els treballadors. Els tres geòlegs no van rebre la informació d’una incidència en el sostre d'una zona propera, a uns 8 metres, quan van entrar en el seu torn al matí.

Una roca d'1,9 tones

"No es tracta d'un element causal, però és un punt a millorar. Es va tallar la cadena de comunicació", ha apuntat el conseller delegat d'ICL, Patricio Chacana. Els tres joves que van morir sepultats eren els encarregats de mirar la mina i oferir als operaris les instruccions per on seguir amb les excavacions per aconseguir més material de la manera més segura. Les víctimes van ser Óscar M., de 28 anys i especialitzat en mecànica de roques; Victoriano P., de 29 anys i especialitzat en control de grau; i Daniel A., de 31 anys i estudiant de màster de postgrau de la Universitat de Manresa. "Es tractava de dos treballadors amb moltes hores d'experiència a la mina de Cabanasses. I, desgraciadament, el tercer era un estudiant en pràctiques que només feia 10 dies que treballava amb nosaltres”, han explicat des de l’empresa.

Tot i aquest error de comunicació que ICL ha acceptat, l’empresa explotadora de la mina assegura que l’accident va ser "imprevisible". L’alarma va saltar a dos quarts de vuit i cinc minuts al Minador 30, a la zona d'explotació de la mina de Cabanasses. Un llis de carnal·lita va caure sobre els tres geòlegs, que ja no van poder sortir. La roca que va aixafar-los feia 5,8 metres de llargada, 2,6 metres d'amplada i uns 40 centímetres de gruix, amb un pes aproximat d'1,9 tones. L’equip de rescat de la mina i els Bombers de la Generalitat, amb diverses unitats especialitzades, van estar diverses hores en poder accedir als geòlegs, certificar-ne la mort i extreure’ls a la superfície.

Més seguretat

El conseller delegat de l’empresa assegura que va ser un accident horrorós que s'ha saldat amb la pèrdua de tres companys. La millor manera d'honrar la memòria dels finats és fer la mina més segura”. Des de l’empresa s’estudiaran, asseguren, més mecanismes de seguretat a l’interior de les cambres de la mina.