endesa cop25

Representants dels pobles indígenes defensors dels drets humans han denunciat a la Cimera del Clima COP25 que se celebra a Madrid que a molts països del món s'estan violant els drets humans "en nom del canvi climàtic" amb conseqüències "horribles" per a les comunitats i la biodiversitat del planeta.

En un acte celebrat al Pavelló que Espanya compta en la COP25, l'activista i representant de l'ONU Victoria Tauli-Corpuz, considerada pel govern filipí com a "persona pertanyent a organització terrorista" per la seva defensa dels pobles indígenes, ha explicat que avui dia continuen morint indígenes en països de Llatinoamèrica i l'Àfrica, mentre altres són torturats o ficats a la presó per defensar a les seves comunitats.

"Demanem als governs que respectin els drets de les persones indígenes que porten cuidant el patrimoni del planeta durant segles", ha apuntat Tauli-Corpuz. Ella no ha estat l'única que ha apel·lat als executius. Un altre dels ponents, representant dels pobles del Brasil, Domingos Nunes de Oliveira, ha assenyalat als qui "fan les lleis" i permeten que es cometin "els delictes contra els drets humans".

"Hi ha pitjors maneres de matar que amb una arma, treure'ns el nostre territori, la nostra salut, els nostres costums i la nostra educació," ha denunciat l'activista, per recordar que la finalitat de tots aquests aspectes en una comunitat porta a l'ésser humà "a l'extinció".

La que ja ha desaparegut és la població en la qual vivia Milena Florez, representant del Moviment de Drets Humans Rius Vius (Colòmbia). Aquesta dona resideix a Espanya després de fugir de la seva ciutat natal que va desaparèixer després que el govern colombià donés el vistiplau a una megaconstrucció al costat del riu del qual subsistien. Florez ha acusat les empreses i els bancs que fan aquestes inversions "sense consultar amb el poble".

Així, s'ha mostrat com a exemple d'una societat que ha perdut la pesca i la fauna del seu territori com a conseqüència de la mà de l'home. "Venen a desarrelar-nos", ha conclòs.